Wandelen met je Shiba: Halsband of Tuig

Foto boven: Marie-Anne Cools (Haïko)

Een halsband of tuig voor je Shiba. Wat is nu eigenlijk beter? En vooral waarom?  Tijd om de informatie die ik hierover in de loop der jaren heb geabsorbeerd dus eens met jullie te delen 🙂

Anatomie

Voordat ik de werking, het nut en de voor- en nadelen van de verschillende soorten tuigen en halsbanden uitleg, eerst even een klein lesje anatomie. De Shiba heeft van nature een mooie brede kop en in verhouding ook een lekkere brede nek. Deze twee kenmerken brengen één grote uitdaging met zich mee: Doordat de nek vrij breed is, kan een Shiba makkelijker ontsnappen uit een halsband.

Shiba halsband of tuig
De Shiba heeft een brede hals en een brede, maar gevoelige borst.

Ook staat de Shiba er bekend om een mooie brede borst te hebben met een duidelijke borstpunt (te zien bij de paarse lijn die vanaf de voorpoot richting schouderblad loopt in de afbeelding). Dit kan weer een uitdaging zijn bij het vinden van een goed tuig. Veel tuigen hebben een borstband die voor teveel druk op het borstbeen kan zorgen. Ook kan het, afhankelijk van het type tuig, lastig zijn om het goed op maat af te stellen. Door de brede borst loop je namelijk de kans dat het tuig gaat knellen in de oksel als dit niet goed kan worden afgesteld.

Materiaal

Vooral de iets goedkopere halsbanden en tuigen worden vaak van dunne nylon band of immitatieleer gemaakt. Het leuke hieraan is dat je het in elke kleur van de regenboog kunt krijgen. Voor onze Shiba’s zit hier echter een groot nadeel aan. Deze goedkopere materialen hebben vaak vrij scherpe randen en ademen niet. Hierdoor kan er, als je hond de band dagelijks draagt, slijtage van de vacht ontstaan op de plek waar de band zit. De schade die ontstaat is dan vaak onherstelbaar. Je Shiba kan nog zo vaak ruien…het zal heel lang duren voordat deze zichtbare beschadiging weg is. Bovendien zit dit materiaal ook net niet comfortabel. Het is vaak wat dun en stug.

Houd er verder rekening mee dat bij de goedkopere versies de sluitingen vaak niet al te best zijn en er voor het aanhechten van de halsband vaak metalen ringen worden gebruikt die als ze slijten, kleur kunnen afgeven aan de vacht.

Liever kies je voor een halsband of tuig, gemaakt van echt leer of van een goede kwaliteit nylon. Ook de gevoerde halsbanden en tuigen, waar een zacht stukje fleece of schapenwol op zit, dragen heel comfortabel! En natuurlijk is er met een goed in elkaar gezette stoffen halsband ook weinig mis. Kijk wel altijd of er een goede stevige sluiting aan zit en of de ringen goed gelast zijn. Onze Houdini’s zullen er misbruik van maken als dit niet het geval is :p

Halsbanden

Loop een gemiddelde dierenzaak in en je weet niet wat je ziet…Een hele wand vol halsbanden in de mooiste kleuren, materialen en soorten. Van stoere lederen halsbanden met spikes tot zachtroze stoffen bandjes met kristalletjes…Bedenk het en ze hebben het! Nu doet het uiterlijk van de halsband er eigenlijk niet zoveel toe. Je kiest een goed materiaal en een halsband die past bij het gedrag van je hond en bij wat jullie samen ondernemen.

Voordelen en nadelen

Het grootste voordeel van een halsband is de bewegingsruimte die je je hond hiermee geeft. Er is geen kans op knellende banden in de oksels of schouderbladen die in het bewegen worden belemmerd.

Een nadeel van een halsband is de blessure-gevoeligheid. Zeker als je een hond hebt die graag aan de lijn trekt kan er een nekblessure optreden. In de nek ligt namelijk heel veel kwetsbaar weefsel (wervels, luchtpijp, strottehoofd). Door hard aan de lijn te trekken krijgen nek en hals een behoorlijke oplawaai. Heb je een hond die netjes mee loopt aan de lijn? Dan is een halsband hartstikke prima!

Halve Slip

Halsbanden komen in alle soorten. Zo heb je de bekende verstelbare halsband, de slipketting en zelfs prikbanden die hopelijk binnenkort bij wet verboden worden!. De “normale” halsband is, mits goed op maat afgesteld, prima voor honden die geen aspiraties hebben om boeienkoning te worden. Zorg ervoor dat als je de halsband afstelt, deze niet te strak zit, maar ook niet over het hoofd kan worden afgedaan.

“Ontsnappingskoning”, “Houdini”, “Doei-hondje”? Zomaar een paar bijnamen van ons prachtige ras. En hoe zouden ze toch aan die bijnaam komen? Heb je een Shiba die nogal graag zijn eigen weg kiest en binnen 2 tellen kan ontsnappen uit een gewone halsband? Dan is een halve check halsband ideaal! Het principe van een halfcheck is dat de hond een losse band om de hals heeft, maar als hij zich eruit wil wurmen de band nauwer wordt. Er zit echter wel een “stop” op de halsband, zodat de hond zich nooit kan bezeren door het te hard aantrekken van de halsband. Dit in tegenstelling tot de slipketting.

Shiba halsband
Ebi draagt hier een Halve Slip halsband. Zoals je ziet trekt deze zich strakker als er spanning op komt te staan. Ideaal voor Houdini-Shiba’s

Tuigen

shiba tuigje
Prachtig handgemaakt tuig van “Dog with a Mission”

Kimi’s tuigje kochten we nadat we haar ongeveer 4 weken in huis hadden. Tijdens een wandeling met halsband schrok ze van een koe en floepte ze zo uit de halsband! Weg was madam! Nu zijn tuigjes zeker niet 100% ontsnappingsproof, maar ze moeten er toch net wat meer werk voor doen om eruit te ontsnappen. En de tijd die daar voor nodig is, kun jij gebruiken om het plannetje in de kiem te smoren 🙂 Behalve dit, is een tuig ook erg veilig als je je hond op de achterbank van de auto vervoert. Met een speciale autolijn in de gordelsluiting wordt geklikt, kan je hond nooit door de hele auto schuiven en banjeren. Mocht je een keer flink op de rem moeten, is bovendien de kans dat de hond zichzelf ophangt aan de halsband weggenomen. Aan een tuigje zal de hond zichzelf niet kunnen ophangen en stikken.

Pasvorm en Controle

Tuigen zijn er in onzettend veel modellen. Van de ranke tuigen van bijvoorbeeld Hunter en Hurrta tot de bijna exo-skeleton achtige tuigen van Ruffwear en K9. En ik moet toegeven…Die K9 tuigen vind ik er hartstikke stoer uitzien! Toch is het bij het uitkiezen van een tuig zaak om rekening te houden met een paar belangrijke punten:

  • Goed verstelbaar: Zorg er altijd voor dat het tuig dat je kiest op alle plekken goed verstelbaar is. Zitten er 2 banden om de buik? Dan moeten die ook allebei verstelbaar zijn. Heeft het tuig een horizontale borstband? Zorg er dan voor dat je een goede maat tuig pakt waarbij die band niet teveel speling heeft. Een goed passend tuig knelt de oksels en buik niet af en geeft genoeg bewegingsruimte.
  • Controle: Ik merk zelf dat ik het fijn vind als de aanhechting voor de riem niet te laag op de rug zit. Hierdoor heb ik iets meer controle over Kimi. Bij een tuig waarbij de aanhechting wel vrij ver op de rug zit hebben ze nogal eens de neiging om een goede immitatie neer te zetten van een Sledehond 😉
  • Genoeg lucht bewegingsvrijheid: Zorg ervoor dat het tuig je hond niet inpakt. Het K9 tuig is hier een mooi voorbeeld van. Hoe gaaf ik het tuig ook vind: De grote flappen stof zijn heel stijf en belemmeren een normale beweging van de schouderbladen. Tuigen die helemaal om de hond heen zitten als een jas, zorgen er voor dat de hond het erg snel warm kan krijgen.
  • Comfort: Ik zie in de dierenwinkel vaak van die hele smalle tuigjes liggen waarbij de bandjes maximaal 1 cm breed zijn. Prima als je een Chihuahua hebt. Maar voor grotere honden is dit alles behalve ideaal. De druk die ontstaat tijdens het wandelen wordt zo niet goed verdeeld over het lijf waardoor het al snel heel ongemakkelijk zit.

Tuigen hebben over het algemeen twee modellen: Een model waarbij er een horizontale band over de borst loopt en een model waar een band verticaal over de borst naar de buik loopt. Heb je een hond die nog in de groei is of trekt? Kies dan voor een tuig waarbij deze band VERTICAAL tussen de voorpoten naar de buik loopt. Hierdoor zorg je dat de druk goed verdeeld wordt en er geen overmatige druk op het borstbeen ontstaat. Door de duidelijke borstpunt in het borstbeen van de Shiba is dit een gevoelige plek bij het ras!

Actief met tuig of halsband

Zoals wij niet op onze teenslippers gaan bergbeklimmen, zo pas je het materiaal van je hond ook aan op de activiteit die je gaat doen.

Zitten jullie op speurles? Dan is het voor je hond vaak een enorme mentale stimulans om daar een apart tuigje of halsband voor te hebben. Niet omdat het een andere functie heeft qua vorm, maar omdat hij dan meteen weet dat hij zijn ‘werkjas’ aan heeft.

Waterwerken of hydrotherapie? Zorg er dan voor dat het tuig van sneldrogend materiaal is gemaakt en een handvat heeft. In geval van nood kun je daarmee je hond snel uit het water tillen. Bij hydrotherapie kun je de hond door middel van dit handvat wat extra ondersteuning en sturing bieden. De tuigen van de echte waterwerkers (grote honden die ook daadwerkelijk een drenkeling mee moeten trekken), hebben bovendien nog twee rubberen ringen aan het tuig zitten waar de drenkeling zich aan kan vasthouden. Omdat onze Shiba’s hiervoor veel te klein zijn, is zo’n tuig voor hun niet nodig 🙂

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=lmSSW_nbI10[/embedyt]

Pups

Nu heb ik me hierboven vooral beziggehouden met wat belangrijk is voor een volwassen Shiba. Maar elke grote hond begint natuurlijk als kleine pup. En wat is dan het beste? Voor een pup kun je het beste kiezen voor een halsband. Doordat het lijfje nog moet groeien kan een tuig ervoor zorgen dat er op de fragiele delen van het lijfje teveel druk komt te staan. Dit kan zorgen voor moeilijkheden in de groei of zelfs verkeerde groei en aanhechting van botten en spieren. Vervoer je je pup op de achterbank? Zorg dan dat je een eenvoudig tuigje paraat hebt om hem, zoals eerder gezegd, veilig te vervoeren. Een ander voordeel van een halsband is dat je de pup van kleins af aan al netjes kunt leren om naast/bij je te lopen en niet te trekken aan de lijn.

shiba pup halsband
Stoer pupje Kaya aan de wandel

Wil je je pup uiteindelijk laten overstappen naar een tuig? Zorg er dan in elk geval wel voor dat hij beiden al kent door ook af en toe een kort stukje te wandelen met een tuig. Dit kan zelfs door het tuig eerst alleen aan te doen en de riem wel nog aan de halsband te bevestigen. Ik verzeker je dat het anders, als je na een jaar plots overstapt op een tuig, nodig is om oorbeschermers op te doen 😉

Kimi

Na genoeg informatie te hebben ingewonnen over tuigjes en halsbanden, kozen wij er drie jaar geleden voor om voor Kimi een Hurtta Padded Harness te kopen. We hebben voor dit tuigje gekozen, omdat het een zachte voering heeft en een handvat. Zeker nu ze wat ouder begint te worden is dat handvat ideaal! Als ze een dag heeft waarop ze even niet zo soepeltjes de auto in wil springen, kunnen we haar met dat handvat een handje helpen. Omdat Kimi niet trekt aan de lijn is de horizontale borstband geen enkel probleem. Het enige nadeel vind ik het vastmaken van de penning. Op de foto hier beneden zie je dat ze een redelijk zware penning om heeft. Omdat de aanhechting voor de riem aan het handvat zit, was dat voor deze penning geen ideale plek. Inmiddels heeft ze een hele lichte penning en die kan wel zonder problemen aan het handvat erbij hangen.

10749996_10204082235322190_2379983537486695078_o

Uit ermee!

Ik krijg er persoonlijk altijd een beetje de kriebels van. Honden die nooit echt in hun nakie mogen rondlopen. Die dag en nacht hun tuig of halsband dragen. Niet alleen voelt het voor mij wat beklemmend, voor de vacht van onze Shiba’s is het bovendien hartstikke slecht. Laat je schat in huis dus in godsnaam lekker in zijn nakie rondlopen zonder halsband of tuig. Ben je op vakantie of op visite en ben je bang dat je schat daar een uitweg vindt? Laat hem daar gerust zijn tuig of halsband dragen. Op vakantie kun je er bovendien voor kiezen om, als je bijvoorbeeld op de camping zit, een schapennet te spannen rondom je standplaats, zodat je schat niet aan een lijn hoeft en dus ook geen halsband hoeft te dragen 😉

shiba halsband
Nora en Max lekker in hun nakie 😉 . Foto: Ellen Braeckman