De asociale hond(enbaas)

De asociale hond en bijbehorende hondenbaas. Wie kent het duo niet? Maar wat is dat nu eigenlijk? Een asociale hond? En waarom hebben zoveel mensen een asociale hond? In dit artikel probeer ik dit zo goed mogelijk voor je uit te leggen.

Suus, Aiko en Rufus

Ron wandelt op zijn gemakje door de wijk met Rufus de Retriever. Rufus neemt het ervan aan de lange lijn en verheugt zich erop om een paar andere honden tegen te komen. Daar hoeft hij niet lang op te wachten. In de verte ziet hij namelijk een mooi tweetal aankomen. Laat ik ze voor het gemak Anton en Aiko de Akita noemen. Ron laat de lijn van Rufus even lekker los. Zo kan hij meteen even spelen snuffelen aan de bips van Aiko. Plotseling valt Aiko fel uit naar Rufus. baasje Anton begint te roepen en met zijn armen te zwaaien. “Haal die hond weg!!!” en voordat je het weet kun je de rijdende rechter bellen! Nou…lekker dan…Wat een vals kreng die Aiko!

Ron vervolgt zijn weg en na een minuut of tien komt hij Suus de Shiba met baasje Sanne tegen. Ach dat vindt Ron toch zo’n snoezig ding! Het is alleen zo jammer dat ze zo verlegen is. Maar…No fear! Rufus is here! Als hij Rufus wil laten spelen met Suus, duikt ze tussen de benen van Sanne. Sanne legt uit dat Suus nogal onzeker is en niet zo goed kan omgaan met uitbundige en drukke honden. Ron legt trots uit dat Rufus zijn enthousiaste gedrag juist supergoed is voor Suus. Ze is vast alleen een beetje verlegen. Daarmee haal je haar even lekker uit haar schulp.

asociale hond
Suus de Shiba is helemaal van haar padje door de ontmoeting met Rufus.

Bij thuiskomst zijn Shiba Suus en Akita Aiko volledig van de leg…Suus weigert nog iets te eten en Aiko begint uit pure frustratie een gat te graven in de bank. Ze kwamen namelijk een asociale hond(enbaas) tegen 🙁

Sociale dieren

Honden zijn van nature sociale dieren. Ze gedijen het beste in het gezelschap van hun baasjes en andere roedelgenoten. Sociaal contact met vreemde honden is er dan automatisch ook bij. Maar dat betekent niet dat dit contact onvoorwaardelijk positief hoeft te zijn. De honden kennen elkaar niet, horen niet bij hetzelfde gezin en spreken daardoor vaak niet dezelfde taal. Veel hondenbazen vinden helaas nog dat hun hond met elke andere hond goed moet kunnen opschieten.

Lik op stuk beleid

Dit gaat soms heel ver! Grommende honden worden meteen in een bootcamp van een gedragsdeskundige gezet en bange honden krijgen niet zelden medicijnen voorgeschreven om uit hun schulp te komen. En…misschien nog het ergste…honden met deze gedragingen worden door de omgeving vaak meteen als “Vals kreng met slechte baas” gezien. Eigenlijk is dat de wereld op zijn kop! De grommende hond en de bange hond proberen jou en hun omgeving namelijk iets te vertellen. En omdat honden voor zover ik weet nog niet hebben leren praten met ons, is hun lichaamstaal de enige taal waarmee ze dit duidelijk kunnen maken. En dat moet gewoon mogen.

asociale hond
Illustratie: www.doggiedrawings.net

Blijf uit die veilige zone

Geen enkele hond wordt agressief of angstig geboren…Dit alles leert hij zichzelf aan in de situaties waarin hij zich bevindt. En als jij hem als baas niet in bescherming neemt tegen de “grote boze wereld”, zal het gedrag alleen maar toenemen. Daarom is het ook zo goed van Anton dat hij Ron ter verantwoording roept! Hij wil niet dat Aiko’s gegrom over een jaar resulteert in echt agressief gedrag. Want zo zit ze eigenlijk helemaal niet in elkaar.

Sanne daarentegen probeert de situatie uit te leggen aan Ron in de hoop voor begrip voor hun personal space. Suus is nu eenmaal een getraumatiseerd hondje dat stapje voor stapje haar angst voor mensen en honden overwint.

Etiquette

Met baasjes zoals Ron wordt het voor Sanne en Anton ontzettend moeilijk om hun hond stressvrij te laten leven en wandelen. Ze trainen er elke dag uren op en proberen hun buurtgenoten keer op keer weer uit te leggen waarom. Vaak zonder resultaat. Daarom is het vaak ook niet zozeer de baas van de grommende of bange hond die je bewust moet maken van hondenetiquette, maar de “ach, dat moet allemaal best kunnen” of “Wat heb jij een rothond zeg!”-baas. Daarom, voor de “Hij doet toch niks?”-baas en consorten, even een klein lesje in hondenetiquette:

Mag hij?

Vraag aan het andere baasje altijd of je hond zijn hond mag benaderen. Is het antwoord “Nee”? Respecteer dit dan en wandel door. Is het antwoord “Ja”? Te gek! Laat je hond dan op een rustige manier kennismaken en houd in de gaten of de andere hond hier positief op reageert. Is dit niet het geval? Wandel door.

Netjes kennismaken lukt honden vaak beter als ze los lopen. Zijn allebei de honden toch aangelijnd? Laat de lijn gerust even vallen als je je verkeerstechnisch op een veilige plek bevindt. Een vriendelijke introductie herken je trouwens meteen! De honden zullen rustig, al kontje snuffelend, achter elkaar rondjes lopen 🙂

asociale hond
Een rustige en vriendelijke manier van kennismaken.
Nu is ‘t klaar

Grijp in als je merkt dat de andere hond gespannen of bang wordt. Laat het niet zover komen dat deze door het lint gaat of trillend van angst de hulp van zijn baasje inroept. Gooi ook geen dooddoeners erin als: “Daar komen ze zelf wel uit” of “Ze moeten het toch eens leren”. Respecteer wat de baas van de andere hond van je vraagt en wandel door.

Lekker dichtbij

Laat je hond als er een andere hond nadert nooit op het langst van de lijn lopen. Doe dit pas als je weet dat het oke is voor de honden om elkaar te besnuffelen.

Lichaamstaal

Eigenlijk zou dit verplicht leesvoer moeten zijn voor elke hondenbezitter. Leren over lichaamstaal. Kwispelt de andere hond? Dit is niet altijd een teken van blijdschap bijvoorbeeld. Staat de lijn van de andere hond volledig op spanning? Dit betekent niet dat deze hond niet kan wachten om met jouw hond te dollen. Vaak zie je al van een afstand of de hond die jou nadert er zin in heeft of niet. En zie je het niet aan de hond? Kijk dan naar de baas. Blijft deze stil staan en pakt deze de hond dicht bij zich? Dat is een teken aan de wand! Wandel lekker door of neem een zijweggetje. En zie dit niet als een “Poeh…moet ik me nu weer aanpassen?”-situatie. Zie het als beleefdheid tussen twee volwassen mensen en hun viervoeters!

Asociale hond
De Shiba op deze foto spreekt hele duidelijke lichaamstaal! Het opgetilde pootje, de naar achteren wijzende oren en de afgezakte staart: Ze vertellen je allemaal 1 ding: “Dit vind ik eigenlijk veel te spannend!”

Cursus Japans

Houd ook rekening met de taal die de Japanse honden spreken (want Shibalog is immers een platform voor baasjes van Japanse hondenrassen). Bij de Japanners lijken dingen soms juist erger dan ze zijn. Ze brullen de hele wijk bij elkaar en staan als twee sumo worstelaars tegen elkaar op als ze lekker spelen! Voor sommige andere hondenbezitters lijkt dit soms op agressief gedrag. Je doet er dus goed aan om dit gedrag aan een andere hondenbaas uit te leggen. De kans is trouwens groot dat zijn hond dit ook niet meteen snapt. Neem dus de tijd en ruimte voor de honden om elkaar te leren ‘verstaan’ voordat je Akita de worstel-wedstrijd met alle toeters en bellen begint 😉

asociale hond
Deze twee lijken elkaar naar het leven te staan. Maar dit is spelen, Japanese Style 🙂

De sociale hond

De sociale hond…In mijn ogen is dit een hond met een baasje die voldoende gezond verstand bezit. Een baas die weet wanneer hij de grenzen van zijn hond moet aangeven richting jou. Maar ook een baas die respect heeft voor de personal space van de honden die hij tegenkomt en zijn hond daarin ook begeleidt. De asociale hond? Dat is de hond wiens baasje geen kennis van lichaamstaal heeft. Daarbij, en dat is misschien nog het ergste, heeft deze persoon vaak ook geen respect voor de behoefte van jou en je hond.

Natuurlijk betekent dit alles niet dat je elke angstige of grommende/agressieve hond zijn gang moet laten gaan. Baasjes kunnen er natuurlijk voor kiezen om met deze honden bij een goede gedragstherapeut te gaan werken aan de oorzaak van dit gedrag. Maar echt resultaat boeken ze pas als ze in de praktijk mensen tegenkomen die zich met trots een sociale hondenbezitter mogen noemen 🙂