Lezing vuurwerkangst bij honden

vuurwerkangst bij hondenHeike, die samen met mij en Amina onze facebookgroep beheert, heeft deze week een lezing over vuurwerkangst bijgewoond. Ze heeft voor Shibalog hiervan een verslagje op papier gezet dat we natuurlijk graag met je delen!

En Heike, dankjewel natuurlijk dat je dit zo mooi op papier hebt gezet voor ons!

Lezing vuurwerkangst bij honden.
De lezing werd gehouden door 2 gedragsdeskundigen en een dierenarts.
De inhoud
– Hoe leert een hond
– Herkenning van vuurwerkangst
– Gedragstherapie
– Voedingssuplementen
– Medicatie
– Extra aandachtspunten.

Hoe leert een hond.
Een hond krijgt een “prikkel” die aanzet tot gedrag. Bij beloning van goed gedrag en door slecht gedrag te negeren leert een hond (heel kort gezegd) Bij een harde knal/geluid krijgt hij ook een prikkel. Deze zet aan tot angst-gerelateerde gedragingen. Door bijv. de hond te gaan aaien direct na de knal, worden de angst-gerelateerde gedragingen bevestigd. Je kunt beter doorgaan met waarmee je bezig was en eventueel zeggen op normale toon “Gezellig dat je er even bij komt zitten” Ga ook gewoon door met waar je mee bezig was. Een hond zal niet alleen op je toon letten maar ook veel kunnen opmaken aan je houding etc.
Vroeger werd gezegd de hond te negeren. Daar wordt tegenwoordig anders over gedacht. Jij als baas bent de ‘rots in de branding’ en door hem afwijzen kan dat hem angstiger maken. Ook als hij wegkruipt in een hoekje of veilige plek dan kan je hem beter toestaan. Voor de hond is het veel fijner dat hij een keus heeft dan dat hij gedwongen in een bepaalde ruimte moet zijn.
Als je aan het wandelen bent en een groepje jongens gooit een rotje. Dan kun je beter niet omkijken en er iets van zeggen. De hond kan de knal=angst koppelen aan een groepje jongens en dat dus gaan associëren en je hebt er een angst bij. Beter is dit te voorkomen door een ruime boog om jongeren met vuurwerk te maken en jezelf tussen de jongeren en de hond te houden.
vuurwerkangst bij honden

Hoe herkent u de vuurwerkangst bij uw huisdier.
Hier ga ik niet teveel op in. Iemand die zijn dier goed kent zal het onmiddellijk opvallen als een hond zich anders gedraagt. Maar kenmerken zijn o.a.
Gedrag=
vluchten naar andere ruimte, wegkijken, steun zoeken bij eigenaar, wegkruipen in donkere ruimte, dwangmatig rondjes lopen of juist verstijfd blijven zitten, geen beloning aannemen.
Spijsvertering=
Niet willen of kunnen eten/drinken, niet kunnen of willen plassen/poepen, onzindelijk zijn, diarree, braken(kom minder voor) en speekselen. (speeksel loopt uit zijn mond)
Houding=
een lage houding, staarttussen de benen, oren naar achteren, naar achter getrokken mondhoeken
Ook kan er sprake zijn van versnelde ademhaling, hijgen, piepen, kwijlen, rillen, niet naar buiten willen etc.
Gedragstherapie
Gedragstherapie kost het meeste tijd maar heeft wel het beste resultaat. Zeker op lange termijn.
Natuurlijk kun je hiervoor naar cursussen maar ook thuis kun je een boel bereiken. Ik wil het hier eigenlijk over een hond hebben die al vuurwerkangst heeft. Het beste kun je met deze honden gaan trainen twee maanden voor de jaarwisseling. Geleidelijk wennen aan harde geluiden kan een enorm goede basis zijn om straks met je hond samen van de feestelijkheden te genieten
CD met geluiden van vuurwerk/onweer etc.
En ja, de meeste Shiba’s zijn hier veel te slim voor. De knallen op de cd is alleen geluid. En heeft niet de geur, trillingen en lichtflitsen.
De bedoeling van de cd is om die geleidelijk harder te zetten als de hond een leuke bezigheid heeft zoals bijv onder het eten. Zodra de spanning oploopt moet de cd weer wat zachter. Gedurende deze training leert uw hond de harde geluiden te koppelen aan een prettige ervaring. Natuurlijk nooit lang oefenen. CD is te downloaden bij www.myhappypet.nl

Speelgoedknalpistooltje of knalkikkers
Deze geluiden bootsen de vuurwerkknallen al veel meer. Je hebt nu immers geluid, geur en trillingen. Ga bijv wandelen en neem iemand mee die op een afstandje een knalletje geeft. Of in de tuin tijdens het spelen. Geef je hond geen extra aandacht. Gewoon doorgaan waar je mee bezig bent. Je kunt hier de frequentie natuurlijk zelf bepalen. Natuurlijk niet binnen vlakbij het oor van de hond knallen. Ook de knalkikkers kosten bijna niets en geven niet zo’n harde knal.
Voordeel is dat je zelf kunt bepalen wanneer er een knal moet komen. Je kiest natuurlijk een moment dat de hond niet angstig is. (zie hoe herken je vuurwerkangst)
Ga nooit met de hond in groepsverband trainen. De andere honden zijn ook angstig en kunnen dat van elkaar overnemen. Ook de baasjes bij zo’n training zijn al extra alert waardoor de hond wordt bevestigd dat er iets gevaarlijkst komt.
Maak afspraken wie de hond traint. Iemand anders kan ook trainen maar in overleg zodat hetzelfde niveau wordt aangehouden. Ga niet te snel vooruit.
Voedingssupplementen
Naast gedragstherapie zijn er ook mogelijkheden om zonder gebruik te maken van medicijnen je hond te helpen minder angstig te zijn. Als eerste zijn er voedingsuplementen die goed werken. Je hebt bijv.
• Calm Dieet: Dit is een bepaald voer. Mogen ze het hele jaar door zelfs gebruiken. Maar omdat de meeste Shiba’s geen brokken eten en ook is het wisselen van voer geen goed idee. Hier ga ik verder niet op in.

• Zylkène: Dit is een heel veilig middel wat eigenlijk iedere hond kan nemen. Zwangere honden, bij lactatie, puppies en kan gegeven worden in combinatie met andere medicatie. Dit maakt de hond niet suf en zorgt ervoor dat hij beter kan ontspannen. Het is een capsule die je zo kunt geven of die je open kan maken om over het voer te strooien of om te verstoppen in iets lekkers. Deze kun je ook langere periode gebruiken. Zeker twee weken voor de jaarwisseling beginnen tot enkele dagen na de jaarwisseling. Zeker in combinatie met gedragstherapie een goed en veilig middel. De hond zal dus niet stoned rondlopen.
• Telizen: Dit is een wat zwaarder middel dan Zylkène. Maar ook weer erg veilig en maakt niet suf.

Feromonen
Je kunt ook gebruik maken van feromonen. Zoals in het middel Adaptil.
Adaptil is een synthetische kopie van het natuurlijke geruststellende feromoon dat de moeder produceert om haar pups te kalmeren en gerust te stellen
Het is wetenschappelijk aangetoond dat dit niet alleen pups ondersteunt, maar honden van alle leeftijden.
Je hebt de keuze uit drie middelen. Een halsband, een verdamper die je in het stopcontact steekt of een spray.
Er zijn ook tabletten te koop maar deze bevat dus niet het geruststellend feromoon. Hier zitten andere stoffen in en de dierenarts die ik vanavond sprak had daar nog geen betrouwbare ervaringen mee. Zij raadde die dus af.
De halsband is het gunstigste omdat die altijd dicht bij de hond is. De verdamper hoeft niet in iedere ruimte te hangen. En kun je eventueel verplaatsen. Je ruikt deze niet maar mensen met astma kunnen hierbij wel eventueel moeite krijgen. De spray kun je op plekken spuiten waar de hond vaak is.
Medicatie(Alleen op recept verkrijgbaar)
Over medicatie bij vuurwerkangst is een boel onzin te lezen. Bij zeer angstige honden is het een goed middel. Maar aan te raden is eerst bovenstaande middelen te gebruiken en als laatst medicatie te gebruiken. Goede medicatie zijn
• Sedativa-Alprozolam/Diazepam
• Clomicalm
Sedativa – Alprozolam/Diazepam. Dit zijn rustgevende middelen. Deze middelen worden ook bij mensen voorgeschreven. Geef de hond echter nooit de middelen voorgeschreven voor mensen. Dan zou de hond een overdosis kunnen krijgen. Clomicalm is nog een zwaarder middel en moet minstens vier weken gegeven worden voordat de werking ervan begint. Dit middel wordt eigenlijk alleen voorgeschreven als de dierenarts en gedragsdeskundige vinden dat de hond ervoor geschikt is.
Het middel Acepromazine mag absoluut nooit gegeven worden en zal een goede dierenarts ook niet voorschrijven. Het is een middel dat wordt gebruikt om de hond onder narcose te krijgen. De hond verslapt helemaal maar kan nog wel steeds geluiden horen en kan zich niet bewegen wat de angst alleen vergroot. Dit middel wordt gegeven bij actieve honden die een poos rustig aan moeten doen na een operatie of breuk. Maar mag dus nooit als middel tegen angst gebruikt worden. Dit middel moet worden voorgeschreven. Maar de Aldi verkoopt het ook. Hoe dat kon was de dierenarts ook een raadsel.
Alternatieven

Thundershirt.
Dit is een shirt/jasje wat je de hond kan aandoen. Je kunt het vergelijken met het inbakeren van baby’s. Het maakt gebruik van bepaalde drukpunten waardoor de hond zich rustiger voelt. Natuurlijk opbouwen met strakker doen.
Linda Tellington Jones
http://www.tteam-ttouch.nl/gezelschapsdieren
De Tellington TTouch is een speciale manier van aanraken, waarbij uitgegaan wordt van een cirkelvormige beweging met de vingers en de handen op het gehele lichaam van het dier. Op het oog lijken de TTouches wel wat op massage, maar dat is het niet! De TTouches verbeteren het gevoel van het eigen lichaam en maken het dier zekerder in zijn bewegingen én zijn gedrag. Het leervermogen wordt hiermee vergroot. Daardoor kunnen blijvende positieve resultaten worden bereikt bij zowel fysieke klachten als gedragsproblemen.
Homeopathie en Bach Bloesem.
Neem hiervoor contact om met iemand die hier ervaring mee heeft. Ga nooit zomaar druppels geven.
Spelen
Gebruik afleiding. Geef de hond een bijv kong speelgoed met iets lekkers gevuld. Voor sommige honden is dit een fijne afleiding, al zal dit bij de meeste niet werken. Maak een snuffel deken. Zie www.hersenwerkvoorhonden.nl voor meer spelideeën

Tijdens de jaarwisseling
Maak duidelijke afspraken wie de hond begeleid. Meteen na 12.00 uur wordt de hond vaak (even) vergeten terwijl dan het knallen begint. Wie gaat er naar buiten en wie blijft bij de hond. Je kunt ook gaan afspelen om de hond wat afleiding te geven. Ga je ergens anders naar toe? Wie zorgt dan voor de hond. Laat de hond niet alleen.
Conclusie
• Trainen
• Positief bezig zijn
• Houd het leuk
• Begin op tijd
• Medicatie kan helpen