Dikkertje Dap

Sinds een paar weken zijn wij erg bewust bezig met de voeding van Kimiko. Ongemerkt is ze de afgelopen 1.5 jaar toch wel een beetje “gewichtig” geworden om het maar even vriendelijk te zeggen. Ze wordt niet overdreven verwend met snoepjes, krijgt netjes 200 gram vers voer per dag en wandelt drie keer per dag met ons. Toch slopen de onsjes erbij het afgelopen jaar.

Tijd om er iets aan te doen, want we willen onze meid natuurlijk wel gezond houden. Op dit moment weegt ze een kleine 12 kilo. Daar mag wel een 500-800 gram vanaf. Dus zijn we een maand geleden begonnen met minder voer te geven. In plaats van 2×100 gram (de aanbevolen hoeveelheid energique voor volwassen honden van Shiba-formaat) , krijgt ze 2×65 gram vers voer  per dag. Nu moet ik vooraf zeggen dat we haar sinds we met het minderen bezig zijn, niet gewogen hebben. Toch zien we een heel klein beetje resultaat. Maar nu ze na haar loopsheid weer wat sloom wordt, zoals altijd, stagneert het afvallen een beetje voor zover we kunnen zien. Haar taille is weer iets voller aan het worden. Bovendien kwam ik erachter dat er tussen de twee varianten van Energique die we geven nogal een verschil zit qua vetgehalte. Omdat Kimi in de ruiperiode en als ze last heeft van haar maag een weekje of twee de speciaal variant krijgt, toch eens even de verschillen op een rijtje gezet:

SAMENSTELLING ENERGIQUE

SAMENSTELLING ENERGIQUE SPECIAAL

Voedingsstof

Percentage

Voedingsstof

Percentage

Ruw Eiwit

14,8%

Ruw Eiwit

11,4 %

Ruw Vet

14,1%

Ruw Vet

22,2%

Ruw As

2,95%

Ruw As

3,4%

Ruwe Celstof

0,7%

Ruwe Celstof

0,8%

Vocht

61,5%

Vocht

58%

Calcium

0,66%

Calcium

0.7%

Fosfor

0,48%

Fosfor

0,5%

Toegevoegd per kilo

6500IE

Toegevoegd per kilo

Vitamine A

650IE

Vitamine A

6500IE

Vitamine D3

21mg

Vitamine D3

650IE

Vitamine E

5 mg

Vitamine E

21mg

Koper

Koper

5 mg

Je ziet dat er in de speciaalvoeding een behoorlijk groot percentage vet zit in vergelijking met de normale variant. Dat ik dat nog nooit eerder gezien heb! Nu zal het uitdijen van ons liefje natuurlijk niet alleen aan het eten en bewegen liggen natuurlijk. Langzaam aan wordt ons meiske ouder en, net als bij mensen, heeft dit invloed op haar stofwisseling. Toch wil ik haar natuurlijk in optimale conditie houden. Niet omdat ze er dan mooier uitzien van de buitenkant. Nee! Omdat ze zich dan zo lang mogelijk goed zal voelen aan de binnenkant:)

 

Omdat het minderen met vers voer geen zoden aan de dijk zet, tijd voor een nieuwe strategie:

5174_nutro_light_lammreis_2 energique-1-voor-volwassen-honden-xl_2

De komende weken zullen we vlees- en brokdagen gaan inlassen. Op advies van de eigenaars van de dierenspeciaalzaak waar we altijd erg goed geholpen worden (en waar natuurlijke voeding hoog in het vaandel staat!) Gaan we voorlopig nog maar 2-3 dagen in de week vers vlees aanbieden. De andere dagen krijgt ze Nutro Natural Choice Adult Light (“Complete voering voor minder actieve of zwaarlijvige honden staat er op de verpakking…Ai ai laat het ons meisje niet horen haha). Zeer geschikt voor honden die aan de lijn doen. Deze variant met Lam en Rijst bevat natuurlijke toevoegingen als bietensap  en visolie, gedroogde kelp etc…Goed wat vezels, maar zeer weinig granen. Dit lijkt ons een prima voeding om de komende weken eens mee vooruit te kunnen. De eerste portie moet overigens nog gegeven worden. Vandaag nog even vers vlees en morgen fris aan de brokken. Benieuwd of het zal smaken!

Ze gaat bovendien haar maaltijden wat meer over de dag verspreid krijgen. Nu eet ze 2x per dag, dit gaan we naar 3x per dag brengen om de spijsvertering en verbranding aan de gang te houden.

We zijn benieuwd! Hoe dan ook blijft ons meiske onweerstaanbaar mooi voor ons:)

10154990_4111866491287_2102191437_n

 

Voor alle informatie over vers voer van Energique (Waar wij wel heel tevreden over zijn!): www.energique.nl
M
eer informatie over de brok die we nu gaan gebruiken: www.nutro.eu