Houdt mijn hond van mij

Natuurlijk ben je gek op je hond! Houdt mijn hond van mij? Natuurlijk houdt hij van je! Als hondeneigenaar wist je natuurlijk al lang dat je hond echt van jou houdt om wie je bent en niet alleen omdat je zorgt voor een bak vol voer. Toch leuk om te zien dat het nu ook wetenschappelijk bewezen is:)

Houdt mijn hond van mij

Wetenschappers menen dat honden niet alleen om een volle voederbak dol zijn op hun baasjes. Honden ervaren wel degelijk liefde en affectie, zo blijkt uit recent onderzoek. Het deel van de hersenen dat instaat voor affectie bij honden verschilt amper van datzelfde deel in de menselijke hersenpan.

Tot die conclusie kwamen onderzoekers van de universiteit van Atlanta (Georgia), meldt de Daily Mail.Honden werden opgeleid om het geluid van MRI-scanners te negeren, waardoor ze in een scanner stil konden zitten zodat er beelden gemaakt konden worden van hun hersenen, zonder de dieren te verdoven.Neurochirurg Gregory Berns: ‘We kunnen eindelijk beginnen te begrijpen wat een hond denkt, we hoeven het niet meer af te leiden uit zijn gedrag.’

Koekje!
Berns en zijn team gaven de honden met een handgebaar te kennen dat ze een koekje zouden krijgen en toonden aan dat de nucleus caudatus – of staartkern; een basale hersenkern die wordt geassocieerd met positieve emoties – bij honden op dezelfde manier werkt als bij mensen. In een volgende fase onderzochten ze hersenscans van honden die koekjes kregen van vreemden en van een robot.

‘Indien het voor de hond, zoals veel wetenschappers in het verleden beweerden, enkel om het voedsel te doen is, dan zou de reactie in hun hersenen dezelfde moeten zijn ongeacht van wie of wat ze het voedsel aangereikt krijgen’, argumenteert Berns. ‘We wilden aantonen dat de liefde van honden niet enkel door de maag gaat, maar dat ze liefhebben om dezelfde redenen waarom mensen dat doen: het welbehagen en de verbondenheid.’

Houdt mijn hond van mij
Isa en haar baasje Albertine

Berns publiceerde zijn bevindingen in het boek How Dogs Love Us: A Neuroscientist and His Adopted Dog Decode the Canine Brain. Daarin argumenteert hij dat honden wel degelijk menselijke emoties kennen en vriendschap op dezelfde manier ervaren als mensen dat doen.