De Kawakami Inu

Als je je inleest in de Japanse rassen, is een van de eerst dingen die je weet dat er 8 oorpsronkelijke rassen zijn. Tel je even mee?

1. de Japanse Akita

2. de American Akita

3. de Tosa Inu

4. de Hokkaido

5. de Shikoku

6. de Kai

7. de Kishu

8. de Shiba

Dan zijn er nog een aantal kleine gezelschapshonden zoals de Japanse Chin en de Japanse Terrier, maar zij vallen niet onder de noemer “Native Japanese Breeds”.

Wel kwam ik gisteren via de facebookgroep van Shibalog een ander, heel bijzonder Japans ras tegen. Namelijk de Kawakami Inu. Nummertje 9 dus. Een ras met een heel bijzonder verhaal!

De rasstandaard van dit bijzondere ras komt nog het dichtst in de buurt van de Shiba. Ze worden 35-42cm hoog, wegen gemiddeld 10 kg en komen voor in de kleuren bruin (sesam?), zwart, wit en rood.

Bron: http://en.rocketnews24.com/

De Kawakami Inu is een ongelofelijk zeldzaam Japans ras en zou afstammen van de Japanse wolf. En terwijl ze de bekende moed en onbewogenheid hebben van alle Japanse rassen, zijn ze ook vreselijk aandoenlijk om te zien als puppy:)

Kawakami Inu

 

Kawakami Inu

 

De Kawakami Inu dankt zijn naam aan het dorp Kawakami, in de Nagano Prefectuur. Het stadje staat tegenwoordig bekend voor zijn sla en japanse kool. Maar door haar afgelegen ligging, omringd door bergketens, was in het verleden de jacht een belangrijk onderdeel van het levensonderhoud in dit dorp.

 

Om goede jachthonden te fokken, schijnen de bewoners vroeger met hun teefjes de bergen in te zijn getrokken om ze te laten paren met de wolven die daar leefden. Het resultaat: De wolf-achtige Kawakami Inu.

Kawakami Inu

Net als een aantal andere Japanse rassen, werden ze zo kostbaar bevonden dat ze in 1921 uitgeroepen zijn tot “National Treasure” van Japan. Maar, doordat er meer en meer gefokt werd met de Kawakami in combinatie met andere rassen, werden de bloedlijnen van de originele honden steeds dunner gezaaid en verviel in 1968 zelfs de titel van National Treasure. Vanaf dat moment heeft een kleine groep fokkers zich erop toegelegd om, net als bij de Shiba in de jaren 20, het ras weer zo zuiver mogelijk te krijgen. Dit lukte en in 1982 kreeg het ras zijn gekoesterde titel weer terug.

Kawakami Inu

 

Tegenwoordig leven er zo’n 80 Kawakami Inu in het dorp Kawakami. In heel Japan zijn dit er rond de 350. Een opvallend laag aantal! Dit heeft alles te maken met het behoud van dit moedige, zelfverzekerde en eigenzinnige ras. Door de status “National Treasure” is het zelfs niet mogelijk om eigenaar te zijn van een Kawakami. Dit omdat ze volgens traditie “van het volk” zijn en niet “van de persoon”.

Toch is het mogelijk er een te bezitten als huisdier. De eerste stap die daarvoor gezet moet worden, is een soort sollicitatie bij de “Kawakami Inu Protection Society”. Sollicitanten slaan zich door een strenge selectieprocedure heen waarin niet alleen het welzijn van het dier voorop staat (hoe goed je ervoor kunt zorgen), maar ook je woonomgeving. En dan bedoel ik niet of je in een flat of villa woont, maar letterlijk de omgeving. Deze honden mogen namelijk pertinent niet in stedelijke gebieden wonen en worden ook niet geplaatst bij gezinnen die in warme en vochtige regio’s wonen. Dat betekent dat er in Japan maar een klein aantal plekken overblijft waar ze mogen wonen. Toch ziet de organisatie het als een belangrijke voorzorgsmaatregel, omdat hun lichaam zich slecht kan aanpassen aan weersomstandigheden die niet droog en koud zijn:)

En dan…stel je voldoet aan alle criteria, dan nog hoef je je niet te haasten met de aanschaf van manden, kussens, dekens, speeltjes en voer. Op dit moment heeft de organisatie namelijk een wachtlijst van ongeveer 100 toekomstige baasjes.

Kort samengevat kun je hier in Nederland dus het best een foto uitprinten en aan de muur hangen, want veel dichter bij het hebben van een Kawakami Inu zul je nooit komen;) En omdat puppyknuffelen ook alleen gaat als je naar Japan afreis, hier een filmpje om dat leed te verzachten.