Daar gáááán we weer. De gezondheid van rashonden

Eigenlijk wil ik niet in herhaling blijven vallen. Maar na een aantal uitspraken te hebben gelezen van de schrijver/schrijvers achter Hondensite Hondenwijzer, voel ik mij toch een beetje genoodzaakt om een tegenartikel te schrijven. De gezondheid van rashonden blijft de gemoederen namelijk bezig houden. En in mijn ogen, vaak om de verkeerde redenen!

Er wordt op hun Facebookpagina geschreven:

“Volgende maand is de rashondententoonstelling, de Winner, in Amsterdam. In mijn ogen een bezopen spektakel waarbij honden alleen worden beoordeeld op hun uiterlijk. Hier vindt men honden waardevoller wanneer ze voldoen aan de krankzinnige uiterlijke eisen (die men rasstandaard noemt), dan dat honden vrij zijn van erfelijke aandoeningen en –afwijkingen, waar zij veel onder te lijden hebben.”

Ik moet zeggen dat ik er langzamerhand mijn buik van vol heb. Van die haatcampagnes tegen rasfokkers. Van het gemis aan argumenten die worden ondersteund door een nog groter gemis aan degelijk, onpartijdig en compleet wetenschappelijk onderzoek.  En de pertinente onwaarheden die worden verkondigd.

Laat ik voorop stellen dat ik niks, maar dan ook helemaal niks tegen kruisingen, asbakrassen en vuilnisbakkies heb. Ik vind ze geweldig! Maar roepen dat kruisingen in de regel altijd gezonder zijn dan rashonden…Dat showhonden en hondenshows alleen maar om het uiterlijk draaien…dat gaat er bij mij niet in. En als je dan vervolgens de BONAFIDE rasfokkers aan de schandpaal gaat nagelen, dan zie je echt niet hoe het in elkaar steekt.

De gezondheid van rashonden
Mijn “pleegkind” Saki. Aan hoeveel ongezonde Look-A-likes zou zij het leven geschonken hebben tijdens haar leven als broodfokhond?

Waar altijd aan voorbij lijkt te worden gegaan is de definitie van het woord “Rashond”. Onder deze noemer vallen volgens velen, en dus ook volgens de schrijvers van de Hondenwijzer, ALLE honden die op een bepaald ras lijken. Of het nu fantastisch gefokte stamboomhonden of malafide broodfokscharminkels zijn. En daar knelt de schoen! Want ja, natuurlijk lijkt de rashondenpopulatie uiterst ongezond wanneer je de malafide gefokte Look-A-Likes gaat meetellen. Natuurlijk zie je dan een groot aantal honden met ernstige erfelijke afwijkingen. Maar, wanneer je mijn artikel over de rashondengids van het LICG er even bijhaalt, kun je zien dat er in Nederland onvoldoende stamboomhonden met ernstige afwijkingen zijn om een goed onderzoek naar afwijkingen op te baseren. Bij dit onderzoek heeft men ook look-a-likes van verschillende rassen in het onderzoek moeten betrekken om tot hun conclusies te komen. Dat raakt kant noch wal!

 

Wanneer je die uitspraken (“rashonden zijn ongezond”, “kruisingen zijn altijd gezonden” etc.) combineert met lukrake en subjectieve uitspraken over hondenshows en keuringen, dan schotel je je publiek wel een enorm gekleurd beeld van de realiteit voor. Dan doe je het voorkomen alsof alle BONAFIDE (stamboom)fokkers uiterlijk boven gezondheid stellen. Nu, ik ben geen vaste bezoeker van shows, maar ik durf er mijn hand voor in het vuur te steken dat de gezondheid van de honden een enorm hoge prioriteit heeft op shows en keuringen. En zeker bij de Shiba’s en Akita’s op deze wereld. Ooit een hond zien winnen met ernstige heupdysplasie? Ooit een hond zien winnen wiens ogen uit zijn hoofdje knappen? Zou de hele rashondenwereld zichzelf niet om zeep helpen wanneer ze alleen maar prachtige honden zouden fokken die zo dom als een koe zijn, scheel kijken en geen drie stappen meer kunnen zetten zonder te krijsen van de pijn? Dat er rassen zijn waarbij bepaalde uiterlijke kenmerken zijn doorgeschoten, daar heeft meneer helemaal gelijk in. Maar om dan maar meteen alle honden die met stamboom zijn gefokt over 1 kam te scheren? Nee. Dát gaat er bij mij niet in.

Er wordt voorbij gegaan aan het feit dat je JUIST met shows en keuringen zorgt dat je ras in stand gehouden wordt. Dat er een bepaalde rasstandaard wordt nagestreefd. Dat sommige rassen hiervoor uren bij de trimsalon zitten en een flinke dot conditioner in hun vachtje krijgen vind ik ook niet heel erg nodig, maargoed…om dan meteen maar te roepen dat het alleen om uiterlijk gaat…Nee…dat gaat me te ver.

Ik hoop van harte dat de mensen die zo sceptisch zijn over de bonafide rashonden-wereld mijn site eens goed doorpluizen. Genoeg interessants te lezen dat bovendien goed onderbouwd is.

Zo. Een stukje emotie. En frustratie. Gratis en voor niks;)

Gezondheid rashonden
Bron: Flickr.