Inu-vriendelijke hondenpensions

De Shiba, Akita, Kishu, Shikoku, alle Japanse rassen. Voor mij zijn ze bijzonder. En Kimi al helemaal. Het is meer dan een hond. Het is ons maatje, volwaardig lid van ons gezin. Maar het zijn en blijven natuurlijk “gewoon honden”. Ze lopen op vier poten, hebben twee ogen, een neus en een staart. Net als elke andere hond. Laat ik dit artikel dus beginnen met zeggen dat ik “onze” Japanse rassen op geen enkele manier meer of minder vind dan een labrador, stafford of yorkie. Dat gezegd hebbende, weten we natuurlijk allemaal dat ze bijzondere karaktertrekken hebben die ervoor zorgen dat deze rassen “niet voor iedereen” zijn. Ze zijn koppig, kunnen flink pittig uit de hoek komen en hun lichaamstaal is soms moeilijk te lezen. Het kan bij onze krulstaarten dus soms wel een uitdaging zijn om een goed hondenpension te vinden.

Yori en Kingo. Ze vechten niet tot de dood, maar spelen zich rot. Voor niet-kenners kunnen spelende shiba's angstaanjagend overkomen.
Yori en Kingo. Ze vechten niet tot de dood, maar spelen zich rot. Voor niet-kenners kunnen spelende shiba’s angstaanjagend overkomen.

Lees je de lichaamstaal van een akita niet goed, dan kun je je rot schrikken als hij plots in je gezicht blaft. Voor de hond een goede grap om hallo te zeggen, maar als je het ras niet kent zou je dit zomaar als agressief gedrag kunnen bestempelen, met alle nare gevolgen van dien. Wil je een shiba even aanlijnen en gaat deze op de loop, dan ren je er als niet-kenner misschien als een malle achteraan, terwijl de kenners weten dat je dan maar het beste even op een bankje kunt gaan zitten wachten tot de dolle bui over is;) En zo zijn er vast nog genoeg voorbeelden te noemen van typische trekjes van onze rassen.

Voor baasjes van Japanse honden is dit allemaal gesneden koek. Maar wat als je op vakantie of op reis gaat? Wij kiezen onze reisjes zo uit dat Kimiko mee kan. En als dat niet gaat hebben wij in elk geval altijd mijn ouders en schoonouders die willen doggy-sitten.

Kimiko gaat bij ons altijd mee op vakantie. En als ze eens echt niet meekan, kunnen we terugvallen op onze ouders.
Kimiko gaat bij ons altijd mee op vakantie. En als ze eens echt niet meekan, kunnen we terugvallen op onze ouders.

Maar er zijn natuurlijk ook mensen die er bewust voor kiezen om eens lekker zonder hondje(s) er tussenuit te gaan. Of mensen die een reis maken waarbij de hond gewoonweg niet mee kan. En wat doe je dan als je niet kunt of wilt terugvallen op je familie of vrienden? Dan ga je natuurlijk op zoek naar een goed pension. Een pension waar goed voor de honden gezorgd wordt, waar ze voldoende individuele aandacht en beweging krijgen. En als eigenaar van een Japans hondenras zoek je wellicht ook naar een pension waar de medewerkers kennis en ervaring van en met onze krulstaarten hebben.

Sommige rasfokkers bieden trouwens ook aan om “hun” pups op te vangen tijdens vakantieperiodes. Een perfecte oplossing als je het mij vraagt. Je hond is bij mensen die het ras als geen ander kennen, op een plek die ze zich misschien zelfs nog herinneren van “vroeger”en bij mensen die als geen ander weten waar jouw schat blij van wordt. Ze kennen hem immers al vanaf het moment dat zijn kontje voor het eerst werd schoongelikt door zijn mama 🙂 Helaas hebben wij deze optie niet, omdat Kimi een herplaatser is. Ze is dan wel vanuit de fokker herplaatst geworden, maar het is voor ons geen plek waar we ooit nog eens willen komen.

Omdat ik zelf nog nooit heb hoeven zoeken naar een pension, heb ik geen idee wat er allemaal “te koop is” op dit gebied en waar je eigenlijk naar kijkt en zoekt bij het vinden van een pension. Wat is een goede prijs? Hoe groot is een gemiddeld pension? Ik heb echt geen idee. Ook kan ik je met de beste wil van de wereld niet vertellen welke pensions geschikt zouden zijn voor Japanse rassen. Daarom heb ik in de vorm van een vragenlijst aan andere baasjes gevraagd welke pensions zij aanraden.  Ik wil iedereen die de moeite heeft genomen deze lijst in te vullen alvast heel erg bedanken voor de moeite! En hopelijk kan ik je van dienst zijn met onderstaand lijstje van “Inu-vriendelijke” pensions:)

Een kleine uiteenzetting van de antwoorden die ik heb gekregen op de vragenlijst:

Hoe vaak breng je je hond(en) naar een pension?

 • Minder dan 1x per jaar: 25%
 • 1-3 x per jaar: 50%
 • Meer dan 3x per jaar: 25%

Hoe lang heeft je hond de laatste keer gelogeerd in een pension?

 • 1-3 dagen: 20%
 • 4-7 dagen: 10%
 • 7-14 dagen: 40%
 • langer dan 14 dagen: 30%

Voor hoeveel honden is er plek in het pension van jouw keuze?

 • minder dan 10: 10%
 • tussen de 10 en 20: 50%
 • meer dan 20: 40%

Wat is de prijs per nacht, per hond in dit Pension?

 • minder dan €10,- per hond, per nacht: 10%
 • tussen de €10,- en €15,- per hond, per nacht: 55%
 • tussen den €15 en €20,- per hond, per nacht: 25%
 • meer dan €20,- per hond, per nacht: 10%

Hoe lang moet je reizen (auto) om bij het Pension te komen vanaf je eigen woonplaats?

 • minder dan 30 minuten: 50%
 • 30-45 minuten: 25%
 • 45-60 minuten: 0%
 • langer dan 60 minuten: 25%

In eerste instantie vond ik het jammer dat er maar zo weinig reacties kwamen op mijn vragenlijst. Maar als je er over nadenkt, is dit eigenlijk alleen maar heel fijn. Het betekent dat er heel veel baasjes zijn die hun honden zoveel mogelijk meenemen op reis. Of dat ze een goed logeerplekje hebben voor hun hond(en) bij familie of vrienden.

Als je de uiteindelijke lijst van pensions bekijkt, is het eigenlijk een hartstikke mooi aantal!

En dan nu….tromgeroffel!!! De 10 Inu-vriendelijke pensions, aangeraden door de volgers van Shibalog. Elk met een mooie aanbeveling erbij van degene die dit pension heeft aangeraden via de vragenlijst. En ik heb zelf nog even een aantal opvallende puntjes van elk asiel opgesomd voor je.

Let wel! Dit zijn hoe dan ook geen keiharde aanbevelingen. Het feit dat de baasjes die meewerkten aan de enquete goede ervaringen hebben, betekent niet dat deze pensions zonder meer de perfecte plek zijn voor elke hond. Ga voordat je je hond wegbrengt naar een pension altijd zelf een kijkje nemen ruim voordat de hond gaat logeren. Is je gevoel, om welke reden dan ook, niet goed? Kies voor jezelf, kies voor je hond en zoek een ander plekje.
Dierenhotel Spaubeek

“Ik breng hier al 11 jaar mijn gemixte Chow van 12 jaar en toen we onze shiba inu kregen en hem voor de eerste daar naar brachten was hij heel erg enthousiast naar de eigenaresse toe toen we hem weer kwamen halen. Kiyoshi gaat daar nu al 2 Jaar naar toe. En dit pension heeft meerdere shiba inus in hun klanten bestand. Deze mensen weten wat ze doen en mijn honden zijn dol op de eigenaresse. Tevens voldoen ze aan alle eisen voor een dierenpension en liepen ze al ruim voor dan andere pensions. Houdt er rekening dat je ruim van te voren dient te reserveren.want ze zitten zo vol in het hoogseizoen.”

 • Weinig informatie op website over kennels, uitrenplaats en uitlaten.

Martin Gaus honden hotel, Lelystad

Dierenhotel logo FC B (2007)
“Honden komen er blij vandaan dus waarom een andere kiezen.”

 • Persoonlijke verzorgers voor elke hond
 • Muziek
 • Eigen voeding
 • Dierenarts in huis (onderzoekt elke hond bij aankomst)

Dierenpension Schouwen-Duiveland, Kerkwerve

schouwe duivenland
“Super grote uitlaatvelden, grote hokken in het pension. Goed verzorgd alles. Heel erg betrokken mensen, met zowel baasje als honden. Hier heb ik alle vertrouwen om mijn honden achter te laten en het gevoel alsof zij ook echt op vakantie zijn!”

 • Eigen voeding zonder meerprijs
 • Mogelijkheid tot inkoop eigen voeding door pension
 • Plaatsen 2 honden in 1 kennel (reu en teef)

Dierenvakantiecentrum De Stolpen, Schagerbrug, NH

de stolpen
“Mensen “lezen” de honden goed, snappen de Japanners en Oerhonden goed, zetten niet zomaar vanalles bij elkaar.”

 • Meerprijs bij eigen voeding a €1,- per dag (standaard wordt Royal Canin gegeven)
 • Verplicht rustuurtje in ochtend en middag
 • Voldoende tijd op speelveld

Dierenhotel Polderzicht, Bergharen

polderzicht
“De honden hebben een eigen onderkomen, eigen uitloopwei. Hebben veel kennis in huis en willen dat onze hond het goed heeft.”

 • Honden worden individueel uitgelaten (“geen vreemde honden bij elkaar”)
 • Verblijf is inclusief vachtverzorging en wasbeurt voor het naar huis gaan

Mopshondenopvang Jomakra in Leveroy

jomakra
“Ze hebben zelf ook Shiba’s dus veel ervaring hiermee. Het isbin de buurt en mocht er iets zijn met de gezondheid van de hond dan komen ze bij dezelfde dierenarts terecht die het dossier heeft van onze hond.”

 • Gespecialiseerd in opvang mopshonden en Shiba’s.
 • Rasfokkers van Shiba’s.

Hondenhotel De Bréborgh, Bentelo

brebirgh

“Ze weten alles van je hond. Ook al hebben ze veel honden, als je ze belt weten ze meteen welke hond het is. Zelfs een jaar later weten ze het nog!!”

 • Honden gaan in grotere groepen op losloopvelden
 • Dierenarts in huis in Juli en Augustus

Gipsy’s animed, Loenhout 

Gipsy's Animated
Gipsy’s Animated

“Gipsy is ook gedragstherapeut en ik heb met Kaida van pup af trainingen bij haar gevolgd. Niet alleen kende Kaida haar dus al, maar ze waren ook al beste maatjes door de trainingen”

 • Kleinschalige opvang
 • Veel persoonlijk contact met baasjes (per sms) tijdens de logeerpartij

Animal’s Faith, Maastricht

af
“Ik heb gedragstherapie gevolgd bij Animal’s Faith en vond het heel fijn dat hij daar in het pension kon. Op die manier wist ik zeker dat hij daar dezelfde structuur kreeg als thuis”

‘Hachi is er vanaf het begin naartoe gegaan. Liz Wolting, de eigenaar van het pension geeft tevens gedragstherapie en begeleiding bij adoptie van honden. Ze heeft zelf een aantal honden waaronder 1 akita en daarnaast spendeert ze ook een op een tijd met de honden in het pension. Er wordt echt naar je wensen geluisterd.”

 • Honden zitten buiten (buitenkennel of speelweide) van ‘s ochtends tot ‘s avonds
 • Standaard voeding is KVV/Barf
 • Individueel uitlaten tegen meerprijs

‘t Kempisch dierenpension, Reusel

kempisch

“Bij dit pension werkt uitsluitend geschoold personeel die verstand van de verzorging van honden hebben. Dit pension staat landelijk goed aangeschreven, mensen komen uit het hele land om hun hond hier te laten logeren. De honden hebben allemaal een eigen binnen en buiten verblijf. Er worden nooit 2 vreemde honden in een verblijf geplaatst. Ook op de uitlaatweides komen nooit 2 vreemde honden bij elkaar. Het maakt dus niet uit hoe \’\’moeilijk\’\’ je hond is. Alle honden zijn hier welkom. Mijn 2 AA\’s zitten naast elkaar maar hebben wel ieder hun eigen verblijf, dit ivm eten enzo. Op de uitlaatweide mogen ze wel samen om even lekker te spelen. Toen ik zwanger was heb ik gevraagd of we de honden mochten brengen als mijn bevalling zou beginnen en dat was geen probleem. \’S avonds om kwart voor 8 braken mijn vliezen en moest ik naar het ziekenhuis, we hebben de honden \’s avonds om half 9 gebracht. Dit was geen enkel probleem en ze hebben mijn 2 schatten enorm goed opgevangen! De honden zien er altijd fantastisch uit als we ze ophalen en zijn het gehele verblijf super vrolijk! Echt een top pension!!”

 • eenvoudige website
 • geen prijzen en mogelijkheden op website

 

In 2016 deed ik een waardevolle toevoeging aan de website. HIER kun je op het landkaartje kijken waar men graag overnacht met honden. Bovendien kun je ZELF je favoriete slaapplekjes toevoegen aan het kaartje!

zee