Hond vermist: Wat te doen

De nachtmerrie van elke hondeneigenaar. Je hond piept door de voordeur naar buiten. Of gaat tijdens de wandeling achter een konijn aan. Minuten verstrijken. Daarna verstrijken de uren en vaak zelfs dagen. Hoe zorg je ervoor dat je je hond zo snel mogelijk weer in je armen kunt sluiten? Een belangrijk artikel waarvan ik hoop dat je de informatie opslaat, maar hem nooit nodig zult hebben.

VOORZORGSMAATREGELEN:

Zorg ervoor dat je hond gechipped is en een penning draagt met je telefoonnummer erop. Vergeet ook niet om ZELF de chip te registreren door jouw contactgegevens door te geven aan de chipinstantie. Veel mensen denken dat als het dier eenmaal gechipped is, dit afdoende is. Je kunt de chip bij een aantal instanties registreren. Klik op de afbeelding voor een overzicht van Nederlandse Databanken. Voor Belgie en andere landen zoek je eenvoudig op “chip registreren hond” in Google.

chipjedier

VERMISSING DOORGEVEN:

Meld de vermissing zo snel mogelijk aan bij de volgende instanties:

 • Amivedi
  Hond vermist
 • Mijn dier is zoek
 • Asiels in de omgeving
 • Dierenambulances in de omgeving
 • Dierenbescherming in jouw regio
 • Dierenartsen in de omgeving
 • Gemeente
 • Heb je een rashond met stamboom? Breng dan ook de rasvereniging op de hoogte
 • Geef bij de chipinstantie waar je hond geregistreerd is aan dat de hond vermist is. Zij nemen die info op en zetten deze op de chipgegevens. Zo kunnen mensen met slechte bedoelingen de chip niet zomaar op hun naam zetten! Neem ook direct contact op met de NDG  (Nationale Databank Gezelschapsdieren), dat kan per mail, en blokkeer dan direct het chipnummer bij de NDG, dan kan het dier nooit op die chip over worden geschreven op een andere eigenaar.

ZOEKEN:

Naarmate de tijd verstrijkt, zul je je plan van aanpak moeten aanpassen. Daarom hier een tijdlijn van acties die je kunt ondernemen:

Maximaal 2 uur na de vermissing:
 • Vermissing aanmelden bij de instanties en Social media gebruiken om de vermissing bekend te maken bij je vrienden en familie.
 • Wandel met een hond die goed overweg kan met je eigen hond langs plekken waar jullie vaak komen en roep je hond. Houd na elke roep even stil en luister of je een reactie krijgt. Ga geruime tijd (15minuten) op 1 plek staan om te roepen. Als je hond in de buurt is en jij blijft je verplaatsen, kan hij zich niet orienteren op de richting vanwaar het geroep komt.
 • Zorg dat er iemand thuis is! Honden vinden vaak de weg naar huis en zitten plots weer op de stoep

Vaak is een hond die weggelopen is binnen een paar uurtjes weer thuis. Als dit niet het geval is, is het zaak over te stappen op een volgend plan.

Maximaal 12 uur na de vermissing:
 • Schakel de hulp in van een Speurhondenvereniging die gespecialiseerd is in het zoeken van honden. Hoe langer je hiermee wacht, hoe slechter het spoor van je hond te traceren is. Zeker als het regent of sneeuwt. Een aantal speurhondenverenigingen op een rij:
 1. http://www.speurhondeninstructieschool.nl/inzet/vermistehonden.html
 2. http://www.esardogs.be/
 3. http://www.rhgvechtdal.com/wat-te-doen-als-uw-hond-is-vermist
 4. Akka’s hulp for missing dogs
 • Breid het zoekgebied uit. Een hond kan best een behoorlijke afstand afleggen in een aantal uren tijd. Woon je maximaal 20km van de grens? Licht dan ook daar de politie en asiels in. Blijf de gebieden bezoeken waar je vaak met je hond komt. Maar houd ook je ogen open voor afgesloten bouwterreinen, meren, watertjes en andere plekken die gevaarlijke situaties kunnen opleveren voor je hond. Woon je in de buurt van een bos of natuurgebied? Licht dan ook Staatsbosbeheer in en bijvoorbeeld de jachtvereniging die in dit bos op wild jaagt.
 • Licht de Nederlandse politie in. Als er tekenen zijn dat de hond gestolen is, doe dan aangifte.
 • Zet een bak eten en drinken bij de voordeur. Als de hond de weg naar huis gevonden heeft, zal dit hem in de buurt houden.
 • Ben je pas verhuisd? Of is de hond nog niet lang bij je? Licht de bewoners van het vorige huis of de vorige eigenaars dan ook in. Wie weet is de hond daar naartoe onderweg. Heb je een hond via bijvoorbeeld Stichting ACE geadopteerd? Licht hen dan ook in. Zij kunnen je ook helpen of goede tips geven. Zeker met voormalige zwerfhonden uit Zuid- en Oost-Europa moet je vaak overschakelen op een ander plan van aanpak.
 • Schakel de media, huis aan huis bladen en postbezorger in. Postbodes kennen hun bezorggebied heel goed en hebben snel in de gaten als er opeens ergens een nieuwe hond is.
 • Ga wandelen met mensen die hetzelfde ras hebben. Rassen reageren onderling vaak sterk op elkaars geblaf. Spoor de hond(en) die je bij je hebt aan om af en toe te blaffen en spits daarna je oren goed!
 • Hang overal in de omgeving posters op met een duidelijke foto en jouw contactinformatie. Hang ze buiten op bomen (stop ze in een plastic hoesje met de opening naar beneden), in supermarkten, in etalages, bij de dierenarts in de buurt…Overal waar mensen komen! Hoe langer de hond weg is, hoe groter je de straal maakt voor het ophangen van posters.
De dagen die volgen:
 • Is je hond door mensen in de omgeving gesignaleerd, maar kan hij niet worden ingevangen? Kijk dan of je bij het asiel of de dierenambulance een vangkooi kunt lenen. Zet deze op in de buurt van de laatste observatie en zet er eten en drinken in. Ook een shirt dat je zelf gedragen hebt of een deken helpt. Leg een briefje bij de vangkooi met uitleg voor voorbijgangers en een telefoonnummer dat ze kunnen bellen. Controleer de vangkooi 3 maal per dag. Niet alleen omdat je hond niet te lang in de kooi moet zitten, maar het is ook mogelijk dat andere dieren in de kooi lopen.
 •  Ook is het een optie om, als je hond je auto herkent, met de auto op die plek te gaan staan en de motor even te laten lopen. Als de hond het geluid herkent is er een kans dat hij erop af komt. Waar mogelijk kun je de auto ook laten staan. Wie weet vindt je hond de auto en blijft hij erbij tot jij je weer laat zien.
 • Verspreid je bericht via buitenlandse fora en facebookpagina’s. Als je hond gestolen is, is de kans groot dat hij naar het Buitenland getransporteerd is.
 • GEEF DE MOED NIET OP! Ook als de dagen verstrijken zonder nieuws is het raadzaam alle genoemde acties te blijven herhalen. Blijf navraag doen bij de meldpunten, blijf de politie bellen en maak de media maar gek! Jij wil je hond terug!
 • Een laatste ietwat vreemde tip. Meld je bij opvangen voor wilde dieren. Een tijd geleden is een Shiba als zijnde “Dingo” binnengebracht bij een opvang voor wilde dieren. Een andere Shiba overleefde een vermissing ter nauwer nood, omdat de eigenaars de Diernambulance hadden verteld dat mensen die het dier zagen, het ook voor een vos zouden kunnen aanzien. Ook hondenrassen als de Saarloos Wolfhond kunnen door leken gezien worden als wild!

Ik hoop dat iedereen die dit leest omdat zijn hond vermist is, goede moed krijgt van deze tips en zijn zoektocht zo lang als nodig blijft volhouden!