Terug in de tijd: de Jomon Shiba

Als Shiba-bezitter vertel je ongetwijfeld wel eens vol trots hoe puur het ras is. Een ras dat er al duizenden jaren hetzelfde uitziet en dat daardoor in Japan zelfs tot nationaal erfgoed is uitgeroepen. Op zoek naar de echte roots van de Shiba, zoals wij hem kennen, kwam ik uit bij de zeer bijzondere Jomon Shiba. Qua uiterlijk doet deze Shiba niet hetzelfde met mij als “onze” Shiba, maar ik vind het wel bijzonder om te zien hoe “oer”  en wild deze Shiba eruit ziet. Daardoor vind ik het dus wel een ontzettend intrigerend ras.

Om de Shiba terug te krijgen naar zijn originele uiterlijk, zoals hij er tijdens het stenen tijdperk uitzag, hebben fokkers in Japan een vereniging opgericht (SHIBAHO) die een Shiba proberen te fokken met de uiterlijke kenmerken van honden die tijdens het stenen tijdperk leefden en als verre voorouder van de Shiba te boek staan. Dit ras (zowel de honden van toen als de teruggefokte lijnen) hebben zij de Jomon Shiba genoemd.

Recente archeologische vondsten laten zien dat het stenen tijdperk in Japan zo’n 20.000 jaar geleden was, toen de noordelijke eilanden nog aan het continent vast zaten. Rond 14.5000 voor Christus, ontwikkelde zich hier de Jomon cultuur. Een cultuur die vernoemd werd naar keramieken gebruiksvoorwerpen die gedecoreerd waren met touwachtige patronen (jo=touw, mon=patroon). De originele inwoners van Japan in die periode bezaten al jachthonden die zeer geliefd en gewaardeerd werden.

Veel van de archeologische opgravingslocaties brengen goed bewaarde skeletten aan het licht van honden die een graf kregen na hun overlijden. Onderzoekers veronderstellen dat de hond uit de Jomon cultuur als voorvader kan gelden voor de zes Japanse Rassen zoals we ze nu kennen. De Jomon Shiba zou namelijk ook een krulstaart en spitse, rechtopstaande oren hebben.

Deze hond wilden de onderzoekers en fokkers graag weer tot leven wekken en dus hebben ze een hond gefokt die de uiterlijke kenmerken heeft van de honden die bij opgravingen gevonden zijn.

Op onderstaande foto’s zie je een Jomon Shiba skelet dat is opgegraven en een reconstructie van hoe deze hond er zou hebben uitgezien.

 

De grootste verschillen tussen de Shiba die wij nu kennen en de Jomon Shiba zijn:
– Een smaller hoofd met een oppervlakkige stop
– Grotere tanden
– Qua karakter is de Jomon Shiba niet zo meegaand als de moderne Shiba. Hij is nog onafhankelijker en eigenwijzer en heeft een nog groter jachtinstinct dan de moderne krulstaart:)

Kortom…een oershiba! Met een oer-uiterlijk en een oer-karakter!