Broodfokkers in Nederland

Iedereen die denkt “ach…broodfokkers zullen er in Nederland niet zoveel zijn”, mag toch nog eens goed over zijn kin wrijven wat mij betreft. Het is waar dat, in vergelijking met andere landen, de controle op dierenwelzijn in Nederland best goed geregeld is. De dierenbescherming, rasverengingen en Raad van Beheer houden zo goed mogelijk een vinger aan de pols.

Toch neemt dit niet weg dat je door het hele land nog steeds veel broodfokkers tegenkomt. Fokkers die meerdere rassen fokken, een pup voor je hebben zodra je een gil heeft en soms zelfs de pup bij je thuis afleveren. Het blijft schrijnend te zien hoe de omstandigheden bij deze fokkers zijn. Ouderdieren zijn regelrechte fokmachines, pups worden te jong bij hun moeder weggehaald en veel dieren worden niet getest op erfelijke aandoeningen als Patella en HD. Als je een pup bij een dergelijke fokker koopt ben je (niet altijd!) misschien goedkoper uit, maar het spreekwoord “goedkoop is duurkoop” gaat bij deze pups vaak op. Wil je de pups “redden” uit deze situatie? NIET DOEN! Elke pup die verkocht wordt zorgt voor brood op de plank en een vrij plekje voor een nieuwe stakker. Elke loopsheid worden de moederdieren gedekt, de ouderdieren worden aan elkaar opgedrongen en als de ouderdieren geen pups meer leveren…tsja…met een beetje geluk wordt de hond weggedaan voor een tweede leven…en anders…

Als je nieuw bent in het hondenwereldje kan het gebeuren dat je bij zo een fokker terecht komt in je zoektocht naar een nieuwe huisgenoot. Je ziet een klein aantal pups, een gezellige omgeving, je denkt dat hier niks verkeerd kan zijn. Helemaal niet erg! Zolang je de tekenen maar goed in de gaten houdt en op tijd besluit rechtsomkeer te maken. Heel lastig natuurlijk, want die pups kijken je met hoopvolle oogjes aan… Lees meer over het herkennen van een broodfokker en het belang van goede voorlichting en voorwerk in het gedeelte “fokkers” op deze site.

Op het internet doet onderstaande link de ronde, waarin je kunt zien dat er alleen al in Noord-Brabant meer dan een handvol malafide fokkers opereert…Als dit als gemiddelde mag gelden per provincie schrik je toch wel even! Klik op de foto om doorverwezen te worden naar het artiken van Omroep Brabant over Malafide fokkers.