A happy newyear? Over vuurwerkangst bij honden

John Lennon zingt het in een van zijn beroemdste nummers. “War is over”. Ik wil wedden dat menig shiba daar anders over denkt als het richting het nieuwe jaar gaat.

Vaak begint het geknal al weken van te voren. En in elk geval is het op oudjaarsdag voor elke hond stressvol om geconfronteerd te worden met onze inluiding van het nieuwe jaar. Elk jaar zijn er ook weer veel weetjes en tips op internet te vinden om je hond te helpen als hij of zij bang is van vuurwerk. In dit artikel een aantal fabels, feiten en tips op een rij waarmee ik alle stoere shiba’s met kleine hartjes hoop te helpen.

De vuurwerk-cd

Veel mensen zeggen dat het goed is om je hond in de weken voor de jaarwisseling al te laten wennen aan de geluiden van vuurwerk. Dit door bijvoorbeeld een vuurwerk-cd te kopen en deze, steeds een beetje harder, elke dag een paar keer af te spelen. Toch blijkt helaas dat dit vaak niet werkt. Honden kunnen door hun geweldige gehoor goed onderscheid maken tussen “echte” geluiden en geluidsopnames. De kans is dus dat je hond zijn hoofd niet draait voor het geluid op de cd, maar alsnog uit zijn dak gaat als het geknal in alle hevigheid losbarst. Pas daarom op met het gebruiken van dergelijke cd’s. Als je hond total niet reageert is de kans groot dat er alsnog een hevige angst is tijdens het echte vuurwerk.

Medicatie

Vaak grijpen mensen naar medicatie op het moment dat de angst van de hond erg groot is. Pas hiermee op! Geef bijvoorbeeld geen middelen als “Ventranquil”. Dit is een tranquilizer waarvan de hond sloom wordt. De uiterlijke tekenen van de angst worden daarmee onderdrukt, maar de angst zelf blijft en kan door de hond niet meer geuit worden, waardoor de angst alleen maar hoger kan worden!

Als je met medicatie aan de slag gaat, kies dan liever voor angstverminderende middelen en overleg dit ALTIJD grondig met je eigen dierenarts.

Natuurlijke Middelen

Er zijn voor dieren inmiddels veel homeopatische middelen die gebruikt kunnen worden om je hond te ondersteunen. Het grootste effect merk je hiervan, als je een maandje van tevoren al begint met het toedienen van deze hulpmiddelen. Een aantal goede voorbeelden van natuurlijke hulpmiddelen bij vuurwerkangst zijn:

Phytonics Strezz
Zylkene
Bachbloesem (hier kun je een vooraf samengesteld product kiezen, zoals “Rescue”, maar je kunt ook zelf bij een natuurgenezer een op maat gemaakte remedie laten samenstellen)

Ga overigens NOOIT zelfstandig aan de slag met natuurlijke middelen en raadpleeg altijd een deskundige op dit gebied!

Het Thundershirtvuurwerkangst bij honden

Het Thundershirt werkt volgens hetzelfde principe als het inbakeren van baby’s. Door de constante druk rondom de borstkas heeft het shirt een rustgevend effect op het zenuwstelsel. Het shirt kan gecombineerd worden met een speciale vuurwerktraining of homeopatische middelen, maar houd altijd goed de reactie en lichaamstaal van je hond in de gaten!

Vuurwerktraining

Een aantal hondenscholen, en zelfs tuincentra, geven vuurwerktrainingen in de weken voor oudjaar. Als dit trainingen zijn in groepsverband raad ik je van harte AF om hier aan deel te nemen. In een groep honden is de spanning sowieso al hoger dan gewoonlijk. Bovendien kunnen de honden elkaars angst overnemen, waardoor je strakjes thuis zit met een hond die na de training banger is dan ervoor. Kies liever voor een goede lezing door een gedragsdeskundige of 1 op 1 training bij een goede hondenschool of gedragsdeskundige.

Angst voor vuurwerk is een instinctieve angst. Als je deze angst kwijt wil raken, zul je heel vaak moeten trainen in allerlei situaties. Dat is bijna niet te doen. Je kunt een hond wel leren dat hij op zijn baas kan vertrouwen in stressvolle situaties. En je kunt hem om leren gaan met harde geluiden en pittige knallen. Maar dat kost tijd en voorbereiding.

Trainen op een veld terwijl er vuurwerk wordt afgestoken is geen aanrader! Het bezorgt de honden enorm veel stress. En ze kunnen niets, want ze zitten vast en moeten luisteren naar hun baas. Het effect is dat de honden zich afsluiten, bevriezen en hun lot ondergaan. Wat mij betreft een zeer ongewenste trainingsvorm. Honden, maar ook wij mensen, leren alleen als we rustig zijn en aandacht hebben. Als je stress hebt of bang bent, leer je niets.

Het veilige grotje

Bij alle bovenstaande oplossingen blijft 1 ding belangrijk. De hond moet zich veilig voelen. Zorg er daarom voor dat je, ook al is de angst maar heel miniem, altijd een veilig plekje in huis klaarmaakt voor je hond. Zet bijvoorbeeld de bench neer op een plek in huis waar het vuurwerk het minst te horen is. Leg vervolgens een dik dekbed over de bench heen. Voila! Een gezellig en knus grotje dat bovendien het ergste geluid zal dempen. Heb je geen bench? Zorg dan dat de hond toegang heeft tot bijvoorbeeld de slaapkamer en laat hem zelf een veilig plekje uitzoeken.

vuurwerkangst bij hondenAfleiding

Is je hond gek van een bepaald speeltje of kauwstaafje? Zorg dat je dat in huis hebt en bied het aan als de knallen komen. Een lekker robbertje spelen zorgt bovendien voor nog wat extra afleiding. Misschien moet de vuurwerkshow dan aan jou voorbij gaan, maargoed, dat komt dan wel weer een keertje toch?

Negeren?

Het slechtste advise dat mensen kunnen krijgen, is dat ze hun hond volledig moeten negeren als er vuurwerkangst is. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je je hond enorm gaat betuttelen. Zo bevestig je de angst. Maar je moet er wel zijn om je hond te steunen. Springt hij op schoot? Laat hem lekker zitten. Kroel hem over zijn kopje en klets gezellig verder met je visite. Blijf altijd jouw vertrouwen, steun en veiligheid bieden.

Afsluitend nog een paar korte tips voor (de dagen voor) de jaarwisseling:

DE DAGEN VOOR OUD EN NIEUW

Aanlijnen
Laat je hond aangelijnd uit. Neem geen risico, als de hond schrikt en wegloopt, is het leed niet te overzien!
Vuurwerk vermijden
Vermijd vuurwerk zoveel mogelijk. Ga naar rustige uitlaatplekken. Loop ruim om vuurwerkafstekende jongeren heen. En loop op tijden dat er weinig vuurwerk wordt afgestoken, zoals rond etenstijd
Rustig blijven
Blijf rustig bij harde knallen. Als de baas rustig is, ziet de hond dit als voorbeeld.
Is je hond erg geschrokken, blijf dan even staan en laat je hond ter plekke herstellen.

OUDJAARSDAG

Kort uitlaten
Laat je hond liever een paar keer kort uit, dan een lange wandeling vol knallen en stress.
Verder weg
Als het kan, ga dan naar een afgelegen, vuurwerkvrije plek om lekker te wandelen.
Belangrijk
Hou een angstige hond ook op een afgelegen stuk aangelijnd, bijvoorbeeld aan een lange lijn. Er mag deze dag overal vuurwerk afgestoken worden, dus neem geen enkel risico!

JAARWISSELING

Op tijd uitlaten
Laat je hond eind van de middag of begin van de avond nog even lekker uit en maak de laatste ronde ruim na 12 uur, als het meeste vuurwerk opgeknald is.
Gordijnen dicht
Gordijnen dicht, muziek of televisie aanmaakt dat het geluid van buiten minder hard door komt.
Deur dicht!
Let op de deuren als je de buren Gelukkig Nieuwjaar gaat wensen. Een bange hond kan vluchten en dat is het laatste wat je wilt op dat moment!
Laat je hond niet alleen
Zorg dat er altijd een vertrouwd persoon bij je hond aanwezig is. Laat je hond niet alleen! Ook al is je hond niet bang, de jaarwisseling is een stressvolle ervaring, waar jij als baas of een ander vertrouwd persoon bij aanwezig moet zijn als veilige haven.
Wil je feestvieren?
Toch zin in een feestje buiten de deur en je hond kan niet mee? Zorg dan voor oppas, regel een logeeradres of breng je hond vooraf naar een pension. Dan weet je zeker dat je met een gerust hart kunt feestvieren.