Podenco Fever: Een hond adopteren uit het buitenland

Ik denk er al een paar weken aan mijn vingers te branden aan dit gevoelige onderwerp…Een hond adopteren uit het buitenland.
podenco rescueWaarom zeg ik “mijn vingers branden”? Omdat ik weet dat er heel veel dierenliefhebbers zijn die het een prachtig initiatief vinden dat deze dieren naar Nederland gehaald worden voor een nieuwe kans. Omdat ik de kans loop een paar lelijke dingen naar mijn hoofd gesmeten te krijgen als ik neerpen hoe ik er over denk. Ik vind dit nobele streven persoonlijk heel krom en sta ik niet achter de filosofie van deze organisaties. Ik zal proberen uit te leggen waarom, hopelijk zonder mensen voor het hoofd te stoten.

Elke dag weer zie ik op mijn eigen facebookpagina berichten voorbij komen van mensen die berichten delen van organisaties als ACE. Zij halen vooral in Zuid Europa straathonden op en zoeken hier in Nederland een nieuw huisje voor. Het aantal podenco’s, maneto’s en aanverwanten is onvoorstelbaar. Allemaal zien ze er even aandoenlijk uit en hebben ze ongetwijfeld een zwaar leventje achter de rug. Zonder twijfel zijn ze zeer dankbaar als ze van straat gehaald worden. Wat mij echter tegenstaat is dat er zoveel honden zijn die op die manier naar een nieuw huisje zoeken. Zij zitten hierdoor soms zelfs jarenlang in een opvang. In het land van herkomst of al in Nederland. Door mijn vrijwilligerswerk in een dierenopvang weet ik maar al te goed hoe vol de Nederlandse asiels kunnen zitten met vondelingen en afstandsdieren uit eigen land. Het nieuwe Dierenbeschermingscentrum in Born heeft ruimte voor tientallen honden en zat binnen no-time nokkievol. Veel van de honden die daar vertoeven zitten maandenlang te wachten op een nieuwe baas. Een voor een zijn het geweldige dieren. De een met een wat vollere rugzak dan de ander, maar allemaal zeer geschikt voor adoptie. Als je alleen al op www.ikzoekbaas.nl kijkt van de Dierenbescherming zie je dat er vanuit deze organisatie 961 katten en 393 honden naar een nieuw huis zoeken. Hierbij zijn alle opvangen die niet bij de Dierenbescherming zijn aangesloten nog niet eens meegeteld…Op de website van ACE is te zien dat er 688 honden naar een nieuw huis zoeken…see my point? Zie je een beetje waar ik naartoe wil met mijn verhaal? Voor elke hond die via “Ik zoek baas”  naar een huisje wacht, staan er 2 vanuit Spanje en Portugal te wachten op ditzelfde huisje.

Hoe kan het toch zijn dat we allemaal nobele dingen willen doen in de landen waar dierenwelzijn niet hoog op de agenda staat en daardoor onze eigen dieren lijken te vergeten? Of op zijn minst ervoor zorgen dat de Nederlandse asieldieren een klein beetje minder kans maken op een gouden mand?

Natuurlijk is het schrijnend om te zien hoe daar met dieren wordt omgegaan…Maar is het aan ons om hier iets aan te doen? Werkt het om de gevolgen (veel straathonden) aan te pakken ipv de oorzaak (slechte voorlichting en educatie mbt dierenwelzijn)? Moeten we niet gaan lobbyen voor sterilisatie van de zwerfpopulatie in deze landen? Voor elke hond die daar van straat gered worden, worden er weer 5 geboren, dus het lijkt een gebed zonder eind niet? We roepen al jaren dat we de Derde Wereld Landen niet moeten helpen met geld, maar met tastbare zaken. Woonruimte, scholen, een veestapel om van te leven…Dit lijkt langzaamaan te werken. HET bewijs dat je de OORZAAK moet bestrijden en niet de GEVOLGEN. Toch? Ik denk uiteindelijk dat het redden van deze honden contraproductief werkt… Een ander land lost immers de sores op van het land waar het probleem is ontstaan. Dan zal een land zich ook niet snel geroepen voelen actie te ondernemen om het volk te scholen, voor te lichten en de denkwijze rondom dierenwelzijn te veranderen.

Een nare bijkomstigheid kan bovendien zijn dat deze zwerfdieren vanuit hun geboorteland ziektes, virussen en parasieten met zich meebrengen die in Nederland niet voorkomen. Dit kan behoorlijk wat narigheid veroorzaken als een dergelijk dier in een asiel terecht komt waar ook de rest van de populatie besmet raakt. Denk hierbij aan Rabies en Hartworm. Onze lieverds worden hier wel tegen ge-ent, maar toch brengt het risico’s met zich mee voor mens en dier!

Ik weet het, dit is een heel gevoelig onderwerp. Toch ben ik erg benieuwd naar je mening. Natuurlijk mag je het niet met me eens zijn. Daarom is het immers een MENING  die ik hier neerschrijf. Ik smelt ook als ik die koppies zie van schurftige straathondjes in de achterafsteegjes in Lissabon…

Maar ik smelt nog veel harder  voor de Nederlandse stakkers die een huisje zoeken en wiens kansen toch een klein beetje verminderen als we massaal kiezen voor buitenlandse straatschoffies die door hun baasje zijn afgedankt.

hond adopteren uit het buitenland

www.ikzoekbaas.dierenbescherming.nl
www.dierenasiels.com
www.pets.be
www.shibarescue.nl
www.shibarescue.be