Patella Luxatie: Pechvogeltje Jade

Shiba Rescue PortlandDeze zomervakantie maakten mijn vriend en ik een prachtige rondreis langs de westkust van de USA. Tijdens deze reis brachten we een bijzondere dag door bij Northwest Shiba’s 4 Life. Een Amerikaanse Rescue voor Shiba’s met bijzondere problemen. Alle honden die hier terecht komen hebben ernstige medische problemen, zijn zwaar mishandeld geweest of verwaarloosd. Deze hartverwarmende Rescue neemt alle honden in hun huis op en geeft ze de best mogelijke medische zorg. Als ze ondanks die zorgen toch niet herplaatsbaar blijken, mogen ze tot het einde van hun leven blijven. Op dit moment hebben ze 10 honden in en om huis. Twee daarvan zijn herplaatsbaar. Zeven honden zijn sanctuary dogs (ze blijven voor altijd bij Denise en haar man). En dan hebben ze nog een “eigen” shiba’s die ze zelf als pup kochten.

De dag voordat wij op visite gingen, kwam Jade binnen. Een prachtig  klein sesam teefje van 9 maanden oud. Jade is afkomstig van een grootschalige fokkerij en geboren met ernstige Patella Luxatie. Daardoor zijn haar achterpoten ernstig vergroeid. Denise noemt het liefkozend het “Giraffensyndroom”. Haar achterpoten zijn veel te lang in verhouding tot haar lijfje en de knieën zitten veel te hoog. Jade heeft een lange weg van ingrepen en revalitatie voor de boeg en zal daarom deel uit blijven maken van het gezin van Denise.

Patella Luxatie
Op deze foto zie je duidelijk dat de achterpoten van Jade (op de voorgrond) er abnormaal uitzien.

 

Patella Luxatie GradieringenPatella Luxatie graad 4

Toen Jade het levenslicht zag, wat waarschijnlijk gewoon een TL-buis was in een boerenschuur, moet het al meteen mis zijn geweest. Jade heeft namelijk de meest ernstige vorm van Patella Luxatie: Graad 4. Dit betekent dat de knieschijf volledig aan de zijkant van het been zit. Waar je bij een lichtere vorm van Patella Luxatie de knieschijf vaak nog handmatig kunt terug “klikken”, is dat bij deze vorm niet mogelijk. Omdat deze afwijking niet is behandeld toen Jade nog heel jong was, zijn de achterpoten op een abnormale manier gaan groeien. Hierdoor hebben haar achterpoten een abnormale stand en afmeting.

Niet alleen haar achterpoten lijden hieronder. Ook haar voorpoten hebben het zwaarder te verduren, omdat ze door de stand van haar achterpoten haar gewicht naar voren legt tijdens het lopen. Op dit moment weegt ze 6 kg, wat veel te weinig is voor haar bouw en leeftijd. Maar dat is in dit geval ook een beetje haar geluk. Al is lang spelen, rennen of lopen voor deze kleine meid dus niet bij 🙁

De toekomst

Op dit moment wordt Jade onderzocht door een Orthopedisch specialist om te zien wat de mogelijkheden zijn. Verder wordt er halverwege augustus nog een CATscan gedaan. Door zich op deze manier voor te bereiden op de ingrepen die gaan komen, kunnen Denise en haar team zich al een goed beeld vormen van wat de toekomst voor deze meid in petto heeft. En…niet onbelangrijk…wat uiteindelijk de kwaliteit van leven zal zijn.

IMG_9101

Een gelukkige pup!

Denise, haar man en hun vaste vrijwilligers Jeanne en Kendra hopen met heel hun hart dat deze kleine meid op een dag op volle snelheid en zonder pijn door de tuin kan rennen. Gelukkig heeft haar start als pupje van een broodfokker er niet voor gezorgd dat ze qua gedrag problemen vertoont. Ze is ontzettend lief, zit vol gekkigheid en is dol op TV kijken en spelen met balletjes! Bovendien is ze ontzettend beleefd en, hoe kan het ook anders bij een Shiba, hyper-intelligent 🙂

Ik hoop met heel mijn hart dat kleine Jade over een tijd naar hartelust kan rennen en wandelen, zodat ze nog een heel lang en gezond leven kan hebben! Zodra ze is onderzocht en geopereerd, zal ik jullie een update geven.

Wil je kennis maken met alle honden uit het huishouden van Denise? Op de website van deze bijzondere Rescue stelt een aantal blijvertjes (sanctuary) zich allemaal aan je voor 🙂 En op onderstaande foto’s zie je even alle snoetjes voorbij komen uit huize Roelke 🙂

Kleine Jewel, met het jurkje aan, is de Mascotte van het hele stel en heeft zelfs haar eigen pagina op Facebook 🙂

Heb je een traantje weggepinkt en wil je iets voor deze schatten betekenen? Op hun Facebookpagina lees je regelmatig hoe je een donatie kunt doen of mee kunt doen aan een online evenement.