Kan’i, Ryosei en Soboku.

Als shiba eigenaar kun je het karakter van de Shiba natuurlijk moeiteloos omschrijven. En de rasomschrijvingen die je op fora en websites tegekomt, kloppen ook heel aardig. Toch wil ik jullie in dit artikel kennis laten maken met de Japanse kijk op en uitleg van het karakter van de Shiba. Ontzettend interessante materie!

Zoals je hier kunt lezen, heeft de Shiba het in de jaren ’20 en ’30 van de vorige eeuw niet makkelijk gehad. Aan het eind van de 20e eeuw en het begin van de 21e eeuw waren Westerse rassen zo enorm populair in Japan, dat een aantal Inheemse Japanse rassen met uitsterven werd bedreigd. Omdat ze graag gekruist werden met de Westerse rassen, waren de oer-honden letterlijk op 1 hand te tellen.  Daarom heeft een groep vrienden, onder leiding van Dr. Hiroyoshi Saito, in 1928 besloten om zoveel mogelijk informatie over de Inheemse Rassen te documenteren. Daarnaast besloten ze de bijna uitgestorven rassen, waaronder de Shiba en de Akita, weer terug te fokken. Deze organisatie is inmiddels welbekend in fokkerskringen als de Nihon Ken Hozonkai (NIPPO)

Vanwege de “bedreigde” status van o.a. de Shiba, heeft de Japanse regering besloten de rassen Akita, Shiba, Shikoku, Kishu, Hokkaido en Kai tot “Nationaal Erfgoed” te benoemen.Op deze manier konden ze de puurheid van het ras veilig stellen en ervoor zorgen dat het gevaar van uitsterven, door kruising met andere rassen zou wijken. Kort na de oprichting van de Nihon Ken Hozonkai, formuleerden zijn een prachtige rasstandaard voor alle beschermde rassen. Deze standaard is nu bekend als de “NIPPO-Standaard”. Behalve de omschrijving van de bouw van de hond, ging er ook veel aandacht naar de omschrijving van het temperament en karakter. Deze prachtige omschrijvingen deel ik heel graag met jullie!

Het karakter van de Shiba wordt aan de hand van drie Kanji termen omschreven: Kan’i, Roysei en Soboku.


Kan’i
敢為 is de belangrijkste eigenschap die een Shiba dient te hebben. Het betekent zoveel als “Bezielde Stoutmoedigheid”. Kan’i geeft aan dat de Shiba moedig en zelfverzekerd moet zijn, zonder overmoed te vertonen. Hij dient zijn innerlijke balans en rust te behouden. Zijn moedige karakter mag nooit tot overmoed of ondoordacht handelen leiden. Roekeloos gedrag komt de Shiba niet ten goede. Het is immers een jachthond. Moedig MOET je dan zijn, maar roekeloosheid kan je je prooi kosten:) Verder staat Kan’i ook voor een bepaalde uitstraling naar buiten. Een majestueuze uitstraling. Een “ik laat me niet gek maken”- uitstraling.

Kan'i, Ryosei en Soboku.
Als jachthond dien je moedig te zijn, maar niet overmoedig en roekeloos!


Ryosei
良性 (“goedhartigheid”) staat voor het gehoorzame en trouwe karakter van de Shiba. Hij dient snel op de commando’s van zijn eigenaar te reageren zonder hierin onderdanig te zijn. Deze eigenschappen maken een goede waakhond en beschermer van het gezin. Zijn gevoelige aard maakt hem een goede hoeder van het gezin. De Shiba dient zich sterk te hechten aan zijn gezin en zijn gezin te willen beschermen. Dit echter wel zonder agressieve acties of roekeloosheid. Al deze kwaliteiten maken ook dat de Shiba een intelligente en goedgemutste hond is die graag bij zijn baasjes is en samen dingen onderneemt. Overigens gaan Kan’i en Ryosei hand in hand. Zonder Kan’i kún je geen Ryosei bezitten en vice versa.

Kan'i, Ryosei en Soboku
Goedgemutst, ondernemend en graag bij de baasjes.


Soboku 素樸  is niet zozeer een karaktertrek alswel een bepaalde uitstraling die de Shiba dient te hebben. De shiba dient onbewogen (“ik laat me niet gek maken!”), goedgehumeurd en spontaan te zijn en dit naar buiten uit te stralen. Wanneer een Shiba Soboku bezit, vertoont hij zogezegd een eenvoudige natuurlijke schoonheid. Een bescheiden verschijning. Met ingetogen elegantie.

Kan'i, Ryosei en Soboku.
Yuuki. Bij deze dame op leeftijd straalt de Soboku er vanaf!

 

Zo. Dat zijn ze. Kan’i, Ryosei en Soboku. Een ontzettend bijzondere omschrijving van onze krulstaarten.
Neem ook gerust eens een kijkje op de website van Nihon Ken Hozonkai. Onbegrijpelijk vanwege de taal, maar toch zeker eens leuk om te bekijken.