Hondenetiquette: Hoe heurt ‘t?

Etiquette…Een poepsjiek woord voor poepsjieke mensen die met 3 messen en 5 vorken hun soep eten;) Is Hondenetiquette dan voor hondjes die met mes en vork willen eten?

Nu eet ik het liefst mijn kippenboutje met mijn handen en spaghetti met een vork…
En toch wil ik het over Etiquette hebben vandaag. Hoe het zich “heurt”.
Welke do’s en don’ts zijn er in de wereld van de viervoeters? Wij mensen weten van elkaar dat we er niet van houden als iemand je niet aankijkt bij een gesprek (of erger nog, zijn zonnebril ophoudt), dat we elkaar de hand schudden ter kennismaking. Dat we oudere mensen netjes met “u” aanspreken. Dat spreekt voor iedereen voor zich.

Tussen mens en hond is het vaak anders. Zeker mensen die zelf geen honden hebben, maken vaak, onbewust, fouten in het benaderen van jouw hond. In onderstaande illustratie wordt dit op een ludieke manier uitgelegd! Leuk en leerzaam voor je vrienden en omgeving:)

Hondenetiquette

 

En dan is er natuurlijk ook nog de etiquette onder mensen waarmee je dagelijks te maken hebt. Hondeneigenaar of niet. Hondenliefhebber of mopperkont…Iedereen komt vroeg of laat in aanraking met 1 of meerdere situaties die ik hieronder beschrijf:

Baasje tegen bange voorbijganger: “Hij doet echt niks hoor!”  “Hij wil alleen maar spelen.”
Baasje tegen baasje: “Ach, laat de honden het onderling maar uitzoeken. Kunnen ze vast wel.”

Wist je dat dit soort uitspraken voor frustratie, angst, woede en verdriet kunnen zorgen?

Hondenetiquette

 

 

Nog een voorbeeld.
Voor Kimi en mij is het ergernis nummer 1. Honden die
 loslopen op plekken waar het niet is toegelaten. Wij bezoeken het liefst het hele jaar door de losloopgebieden in de omgeving, maar er zijn situaties waarbij we een aanlijngebied “moeten” bezoeken:

– Als Kimi loops is
– Tijdens een aantal doordeweekse wandelingen in de wijk
– Als we met andere honden gaan wandelen die niet los kunnen lopen

Zeer regelmatig komen we in die ” aanlijnzones”  mensen tegen die de hond NIET aan de lijn hebben. Iets wat Kimi en ik als zeer onprettig ervaren. De loslopende hond klapt op Kimi en zij kan, aangelijnd, geen kant op. Niet zo lang geleden nog heb ik een opgewonden jonge labrador op die manier van haar af moeten trekken. In een aanlijngebied omdat ze loops was…De reu stond duidelijk NIET onder appél. Bovendien was het baasje wat ouder en slecht ter been…Goddank is de poging van deze jonge charmeur op niks uitgelopen.

Kimi is een zachtaardig en gevoelig meisje. Als honden haar te enthousiast benaderen wordt ze onzeker en gaat ze grommen. Als ze los loopt is dit geen probleem. Dan trekt ze een sprintje en is ze de stuiterballende hond kwijt. Maar is ze aangelijnd, dan voelt ze zich in het nauw gedreven. Telkens als dit gebeurt volgen er een paar dagen waarop ze tijdens wandelingen direct onzeker wordt als ze een andere hond ziet. Telkens weer volgen er dan een paar dagen waarin ik haar, door het begroeten van bevriende honden, weer opnieuw moet leren dat andere honden ook leuk zijn.

Waarom is het zo vervelend als honden te pas en te onpas los lopen?

– Honden die niet los lopen kunnen van slag raken als er een loslopende hond op ze af komt en  zitten vast aan de restrictie van de lijn
– In aanlijngebieden is er vaak veel verkeer. Je hond hier los laten lopen kan dus gevaarlijke situaties opleveren voor je hond en de weggebruikers om je heen. JIJ kent je hond. Je omgeving niet en kan dus niet anticiperen op wat de hond kan doen (de straat oversteken, een kindje enthousiast benaderen terwijl het kind bang is van honden)
– In aanlijngebieden in natuurgebieden staan soms schapenkuddes. Een hond met een sterke jachtdrang die los loopt, kan voor veel schade zorgen in een kudde.
En zo zijn er nog meer redenen…Hoe dan ook vind ik het niet van respect voor je omgeving getuigen als je hond los loopt in een aanlijngebied. Hoe goed hij ook onder appel staat. Dat weten de weggebruikers niet. Dat weet mijn hond niet als jouw hond er lopslopend bovenop klapt. Dat weet die schaapsherder niet.

Voordat het een klaagzang zonder eind wordt sluit ik af:)
Voor alle overige info verwijs ik je graag haar de PDF van Lifecoachcompany.com. Samengesteld door Renate Steinfort en Jennifer de Jongh