Gevaarlijke etenswaren voor honden

Naar aanleiding van een gesprek op de facebookpagina van Akitablog ben ik eens op een rijtje gaan zetten wat nu gevaarlijke etenswaren voor honden zijn. Een aantal zaken zijn zeer voor de hand liggend, anderen waren voor mij nieuw.

Let op! Deze lijst is niet compleet. Elke week ontdekken wetenschappers weer nieuwe feiten over voeding voor honden. Check altijd eerst goed bij de dierenarts, fokker of op het internet of iets nieuws dat je aan je hond wilt geven niet
giftig is!

Chocolade

Chocolade is een van de gevaarlijkste dingen voor honden, en het grootste probleem is dat de meeste honden wel helemaal weg zijn van chocolade. De giftige stof is theobromine, de hoeveelheid is verschillend per soort (bakkerschocolade en puur het hoogste aantal, wit het laagste). Het heeft een effect op de hartspieren van de hond, deze kan sneller en onregelmatig worden (en in het ergste geval zelf leiden tot een hartstilstand). Als je merkt dat je hond chocolade heeft gegeten probeer hem gelijk te laten braken, en ga zo snel mogelijk naar de dierenarts.

Uien, prei knoflook en bieslook

Ui, Knoflook en alle groenten uit de `Ui familie´ zijn niet goed voor honden. Deze familie van bolgewassen is slecht voor de rode bloedlichaampjes en kan leiden tot bloedarmoede.

Druiven & Rozijnen

Druiven en in de gedroogde vorm rozijnen zijn erg gevaarlijk voor honden. Ze kunnen leiden tot nier falen. Een paar rozijnen zijn genoeg voor een hond aan dood te gaan.

Mosterd

Vooral de zaden zijn erg slecht voor honden, kan leiden tot een ontsteking van het maag darmkanaal, lever, nieren en huid.

Alcohol

Alcohol is vergif, en de lever van de hond kan hier nog slechter tegen dan de mens. Tevens is de hop die in bier zit slecht voor honden, deze kan zorgen voor een steeds hogere lichaamstemperatuur.

Tomaten bladeren en stammen

De groene delen van de tomatenplant bevatten solanine. Zowel voor de mens als voor honden zijn deze giftig. De rode vrucht zelf is niet giftig.

Noten

Vele noten zijn niet goed voor honden in het algemeen, hun hoog fosfor gehalte kan nier- en blaasstenen  veroorzaken. Maar als je hond graag pindakaas eet of je gebruikt het om bijvoorbeeld de Kong mee dicht te smeren, kan pindakaas in kleine hoeveelheden geen kwaad. Net als bij mensen kunnen ze hier wel allergisch voor zijn.

Avocado

De pit, de schil en het fruit zijn niet goed voor je hond. De hond kan ademhalings problemen krijgen, vochtophopingen in de longen/buikholte/hart en een ontsteking aan de alvleesklier.

Fruitpitten

Het eten van het klokhuis van een appel of andere pitten van fruit kan giftig zijn wanneer er blauwzuurgas vrijkomt.

Rauw Varkensvlees

Kan leiden tot de ziekte van Aujeszky (dodelijk). Gek genoeg kan rauwe kip geen kwaad, aangezien honden niet gevoelig zijn voor Salmonella. Geef kippenvlees, net als ander rauw vlees, wel zo vers mogelijk!

Paddenstoelen en champignons

De effecten van champignons kunnen verschillen afhankelijk van de ingenomen type. Wilde paddenstoelen veroorzaken vaak buikpijn, kwijlen, lever- en/of nierschade, buikloop, braken, stuiptrekkingen of coma.

Aardappelen

Rauwe aardappelen, aardappelschillen en spruiten zijn erg giftig voor de hond. Gekookte of gepureerde aardappelen zijn wel goed voor de hond en zelfs zeer voedzaam.

Koffie en cafeïne

Cafeïne komt voor in koffie, thee, cola en chocolade en is erg schadelijk voor de gezondheid van de hond. Wanneer de hond te veel binnenkrijgt zijn de symptomen onder andere rusteloosheid, snelle ademhaling, braken, diarree, koorts, hartfalen en coma.

Zuivel

Af en toe een beetje melk of een blokje kaas kan geen kwaad, maar als een hond teveel lactose binnenkrijgt kan hij hevig aan de diarree raken en snel uitdrogen.

Zout

Grote hoeveelheden zout (puur, in voedsel of in zeewater) kunnen voor een zoutvergiftiging zorgen. De organen van de hond stoppen met werken en binnen een paar uur kan hij aan deze vergiftiging overlijden. Laat je hond dus ook nooit, zoals vroeger veel gedaan werd, zout innemen om hem te laten braken!

Rabarber

Rabarber kan een daling van het calciumgehalte van je hond veroorzaken. Dit kan op den duur leiden tot botontkalking wat het risico op botbreuken verhoogt. Ook veroorzaakt dit tekort spierkrampen. 

Leverworst

Ook hier geldt, kleine hoeveelheden kunnen geen kwaad. Een dun plakje leverworst op zijn tijd kan heel goed. Grotere hoeveelheden zijn wel schadelijk vanwege de vitamine A die erin zitten. Honden kunnen dit in hun lichaam opnemen, maar slechts heel minimaal weer uitscheiden, waardoor deze vitamine zich ophoopt in het lichaam. Dit kan leiden tot hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid. Ook vermoeidheid, en afwijkingen aan de ogen, het skelet en de huid zijn mogelijk. Hoge doseringen kunnen de lever vergiftigen!

Spinazie

Grote hoeveelheden spinazie kunnen schade veroorzaken aan de nieren vanwege het stofje “Oxalates”.