Maak mooie foto’s van je huisdier met je smartphone

Een printscreen van het fotoalbum op mijn smartphone:)
Een printscreen van het fotoalbum op mijn smartphone:)

Elke hondenbezitter  zal dit ongetwijfeld herkennen. Het fotoalbum van je smartphone bestaat voor 85% uit foto’s van je hond(en). Waar of niet?;) Je maakt een foto als hij net lekker ligt te slapen, ligt te chillen in het zwembadje in de tuin of als hij op avontuur is tijdens een van jullie wandelingen. Vaak maak je deze foto’s even “snel snel” om ze daarna met veel plezier te delen op facebook, naar je vriend te sturen of als achtergrondscherm op je telefoon in te stellen:) En tegenwoordig zijn mobiele camera’s vaak zo goed, dat de foto’s ook zonder problemen afgedrukt kunnen worden op bijvoorbeeld een foto-canvas.

Voor mijzelf ligt er een grote uitdaging in het fotograferen van Kimi. Ik vind het namelijk supergaaf om een zo mooi mogelijk resultaat te behalen zonder met een spiegelreflex-camera om mijn nek rond te lopen. Om mooie foto’s te maken….met mijn smartphone.

Kimiko wordt geregeld door een professionele fotografe op de kiek gezet wanneer we wandelen met Lilly Ann van Lilly Ann Photography. En ik zie dat ik zelf ongemerkt dezelfde technieken als haar toepas als het gaat om het maken van zo mooi mogelijke foto’s van Kimi. Maar dan met mijn smartphone dus:)

Professionele foto gemaakt door Lilly Ann
Professionele foto gemaakt door Lilly Ann

Omdat ik het iedereen gun om zelf foto’s te maken die onvergetelijk, uniek en bijzonder zijn, volgt hier een aantal handige tips voor het fotograferen met je smartphone:)

Belichting

Deze foto heb ik genomen in een tunnel op een bewolkte dag met fel licht. Je ziet een waas over de foto heen liggen omdat het daglicht zo "scherp" is
Genomen tijdens een bewolkte dag.

Of je nu in huis of buiten fotografeert met je smartphone, de mooiste foto’s maak je nog altijd terwijl je de zon of het felste licht in je rug hebt. Ongewild tegenlicht zorgt vaak voor wazige vlekken in je foto en fletse kleuren. Kijk dus altijd waar de zon vandaan komt en houd hier rekening mee bij het maken van je foto’s.

Tijdens bewolkte dagen merk ik vaak dat mijn foto’s een wazige gloed hebben en overbelicht zijn (witte delen in de foto hebben geen enkel detail meer). Door de bewolking wordt het toch wel felle licht vaak erg hard verspreid, waardoor het best lastig is om foto’s te maken.

 

Daarentegen kan het bewust fotograferen in tegenlicht (zeker zo rondom de zonsondergang) wel weer voor geweldige foto’s zorgen.

Aan het einde van elke dag is er trouwens een momentje dat fotografen “het gouden uur” noemen. De zonsondergang is dan al aan de gang en zorgt voor een prachtig gouden licht. In dit licht kun je de meest prachtige foto’s maken wanneer je in het bos wandelt, aan een meertje aan het genieten bent of  gewoon lekker in de tuin bezig bent met je schat.

Kimiko. Gefotografeerd met tegenlicht tijdens het "gouden uurtje".
Kimiko. Gefotografeerd met tegenlicht tijdens het “gouden uurtje”.

Gebruik liever geen flitser trouwens. De reflecterende lens van een hondenoog zorgt dan voor freaky taferelen;) Ook in daglicht.

Standpunt

Vaak ben je geneigd om een foto te maken van je hond terwijl je rechtop staat. Je kijkt dan als het ware neer op je hond. Foto’s worden unieker en levendiger wanneer je de foto maakt vanaf ooghoogte. De ooghoogte van de hond welteverstaan:)

Het standpunt van deze foto voegt heel weinig toe en maakt deze foto dan ook weinig bijzonder voor mij.
Het standpunt van deze foto voegt heel weinig toe en maakt deze foto dan ook weinig bijzonder voor mij.

Wanneer je toch vanuit staande positie een foto maakt, probeer het standpunt dan eens te overdrijven door echt recht boven je hond te gaan hangen met je smartphone als deze net netjes zit en op een koekje hoopt:)

Bij deze foto hang ik met telefoon én koekje boven Kimi's hoofd:)
Bij deze foto hang ik met telefoon én koekje boven Kimi’s hoofd:)

En wat te denken van precies het omgekeerde? Als je schat lekker op een bankje zit, probeer dan eens vanaf de grond omhoog een foto te maken. Het resultaat tovert gegarandeerd een glimlach op je gezicht!

Ziggy doet het even voor:)
Ziggy doet het even voor:)

Kies ook eens voor een standpunt waarin je hond wel in beeld is, maar niet netjes in het midden van de foto staat, zit of ligt…

Scherp stellen

De camera’s op Smartphones stellen meestal zelf scherp op het midden van de foto, maar bij sommige camera’s kun je het scherpste punt in de foto ook instellen door met je vinger op het scherm te tikken op de plek waar je de meeste scherpte wil hebben. Probeer ervoor te zorgen dat de ogen van je hond altijd scherp in beeld zijn. De ogen zijn immer de spiegels van de ziel en brengen de foto tot leven:) Zorg dus ook dat de ogen niet wegvallen in een schaduw.

Door zo veel mogelijk scherp te stellen op de ogen, gaat de foto leven.
Door zo veel mogelijk scherp te stellen op de ogen, gaat de foto leven.

Je kunt er trouwens ook voor kiezen om juist op een “onlogische” plek van de foto te focussen. Doe dit heel bewust en je kunt ontzettend unieke foto’s krijgen.

Bij deze close-up heb ik scherpgesteld op de neus in plaats van de ogen.
Bij deze close-up heb ik scherpgesteld op de neus in plaats van de ogen.
Bij deze foto wilde ik de nadruk leggen op die enorme berg haar. Kimi staat dus wel op de foto, maar is eigenlijk "achtergrondvulling"
Bij deze foto wilde ik de nadruk leggen op die enorme berg haar. Kimi staat dus wel op de foto, maar is eigenlijk “achtergrondvulling”

Achtergronden

Ken je dat? Dat je een foto van je Shiba maakt, op facebook deelt en ineens van je moeder een priveberichtje krijgt: “hey schat, ik zie dat je het oud papier nog niet hebt weggebracht”. hihi. Ook als je “gewoon” een leuk kiekje van je hond wil maken, is de achtergrond belangrijk. Nu hoef je niet meteen met achtergrondschermen aan de slag te gaan of eerst de woonkamer een grote beurt te geven, maar zorg ervoor dat de achtergrond niet te zeer afleidt. Ligt je hond lekker te slapen op de bank? Zorg er dan in elk geval voor dat je even dat paar vuile sokken of die geopende envelop aan de kant legt:)

Kimiko zat er zo leuk bij in dit mandje. Jammer van de papiercontainers op de achtergrond.
Kimiko zat er zo leuk bij in dit mandje. Jammer van de papiercontainers op de achtergrond.

Fotografeer je buiten? Maak dan liever geen foto’s net naast een prullenbak of leegstaand winkelpand, maar kies voor een stoere muur met graffiti of dat mooie hoekje met bloemen in je tuin.

Voegt de achtergrond niks toe aan het onderwerp (je hond dus), houd de achtergrond dan zo neutraal mogelijk.

Bij een foto waar je je hond betrapt op het tevoorschijn halen van al zijn speeltjes en knuffeltjes maken zij natuurlijk juist deel uit van het hele idee achter de foto, dus dat laat je dan lekker liggen:)

Close Up

Mijn favoriete foto’s zijn misschien wel de close-ups die ik heb gemaakt van Kimiko. En dan niet alleen van haar snoet, maar ook van haar pootjes bijvoorbeeld. Dit kunnen prachtige sfeerplaatjes zijn in, bijvoorbeeld, een mooie collage.

Maak eens een close-up van de pootjes als je schat ligt te slapen:)
Maak eens een close-up van de pootjes als je schat ligt te slapen:)

Ben creatief!

De laatste tip lijkt misschien een inkoppertje…Maar in mijn ogen maak je de mooiste foto’s door creatief te zijn! Van de meest onverwachte of ogenschijnlijk doorsnee momenten kun je hartstikke mooie foto’s maken:)

Kiekeboe! Ik ging door mijn knieën en plots was het een prachtig plaatje.
Kiekeboe! Ik ging door mijn knieën en plots was het een prachtig plaatje.

Nabewerking

Professionele fotografen bewerken hun foto’s meestal nog een klein beetje na. Ze halen net even dat vlekje op de vloer weg of trekken de kleuren ietsje op. Voor alle soorten smartphones zijn er inmiddels veel gratis fotobewerkingsprogramma’s te downloaden waarmee jij de foto’s net even dat extra beetje afwerking kunt geven. Dit kun je trouwens ook al heel leuk doen door instagram te gebruiken en hier eens te experimenteren met de filters:)

Ik wens je heel veel fotoplezier toe!