Herken je dat? Je staat in de dierenspeciaalzaak of de supermarkt en je bent op zoek naar een lekker snackje voor de hond…Waar begin je?! Tientallen soorten snoepjes, kauwbotjes, smeerseltjes en hapjes…Ik weet dan vaak echt niet wat ik moet kiezen. Bovendien zijn die kant en klare snackjes, zeker de snoepjes en koekjes, helemaal niet zo gezond. Ze zitten vol suikers en granen waar je hond niks mee kan. En dan mag je er ook nog een mooie prijs voor neertellen ook!
Waarom zou je ze dan niet zelf maken? Ik heb een paar recepten opgezocht die ik zeker eens ga proberen eens ik er tijd voor heb. Ik deel ze graag met je!
Hondenkoekjes met vis (bron: www.hondenkoekjes.nl)
Hondenkoekjes met vis
- Blikje makreel
- Blikje zalm
Blikje sardientjes
- Blikje tonijn
- 4 eieren
- grote scheut olijfolie
- 2 eetlepels gedroogde peterselie
- 4 teentjes knoflook
- 200 gram meel
Doe de eieren en olie in de blender, teentjes knoflook en de peterselie erbij. Dan de blikjes vis(vergeet de vis er niet uit te halen en het blik weg te gooien). Overgieten in een grote bak, en meel erdoor mengen tot je een brij hebt. Oven voorverwarmen op 150 graden. De brij uitstorten op bakpapier en een half uurtje laten bakken. Vijf minuten af laten koelen, in kleine blokjes snijden, en uitgespreid op wat keukenpapier laten drogen. Morgen even omscheppen, en verder laten drogen. Overmorgen heb je keiharde viskoekjes die je heel lang kunt bewaren.
Vlees drogen
Wat ook steeds populairder wordt is het zelf drogen van snacks. Zo krijgen wij steevast bij een bezoekje van mijn schoonzus een zak gedroogde konijnenoren of gedroogd vlees voor Kimi. Je moet geen zwakke maag hebben, want het ziet er niet altijd even fijn uit, maar het is genieten geblazen hoor!
Wat heb je nodig?
Het drogen zelf is geen hogere wiskunde. Je hebt er geen specifieke kennis voor nodig en hoeft er geen ingewikkelde handelingen voor eigen te maken. Voor het drogen van vlees heb je maar een paar dingen nodig:
- Geschikt vlees
- Een scherp mes of een scherpe schaar
- Een voedseldroger
- Stroom
- Tijd & geduld
Voor een uitgebreide uitleg en een lijst met geschikte vleessoorten en voedseldrogers kijk je hier: www.allergie-bij-honden.nl
Spekkoekjes (www.hondenpage.nl)
Het recept is erg eenvoudig, en kan zowel voor een grote hondenbrok als voor een trainingstreat gebruikt worden.
Succes!
Wat heb je nodig?
- 100 gr gemalen drooggebakken natuur spek (niet gezouten of gerookt!)
- 2 eieren 200 gr ongezoet appelmoes (ongeveer 2 appelen tot moes gekookt)
- 400 gr bloem
- een beetje water – indien nodig
Wat moet je doen?
Verwarm de oven voor op 175°C.
Kluts de eieren en meng ze met het appelmoes. Voeg het gemalen spek toe.
Strooi de bloem in een grote mengkom en voeg het appel-spek-ei mengsel toe.
Mix alle ingrediënten met een houten lepel (met de hand is makkelijker) tot een bal deeg.
Voeg wat water toe indien te droog. Voeg wat bloem toe indien te vochtig.
Strooi wat bloem op een werktafel. Rol het deeg uit tot een dikte van een halve centimeter.
Druk met de gewenste vormpjes de koekjes uit.
Plaats de koekjes op een bakplaat bedekt met een vel bakpapier.
Zet de plaat in het midden van de oven en bak 20 minuten of tot de koekjes goudbruin en knapperig zijn.
Op de genoemde pagina’s vind je nog veel meer lekkere recepten en voorbeelden.
Smakelijk eten woefkes!