Wat kost een Shiba per jaar?

We zijn het er denk ik allemaal over eens dat het aanschaffen van een Shiba een beste som geld kost. Anno 2017 betaal je bij een goede stamboomfokker inmiddels €1500 – €2000. Een behoorlijk bedrag om even op te hoesten toch? Maar daar houdt het natuurlijk niet op!

In de besloten Facebookgroep van Shibalog werd door een van de leden de vraag gesteld wat een Shiba nu per jaar kost. Welke zaken komen elk jaar weer terug? En wat betalen we daarvoor? Tientallen leden gaven antwoord op deze vraag. En dit zorgde er plots voor dat er een mooie dwarsdoorsnede ontstond van prijzen en uitgaven die ik kon verwerken in een nieuw artikel 🙂

Wat kost jouw Shiba per jaar?

Wat kost een Shiba

Of je je schat nu voor €200,- uit het asiel hebt gehaald of €10.000,- voor een kampioenshond uit Japan betaalde…De verzorging van elke Shiba zal globaal gezien hetzelfde kosten. En die kosten werden ook in de Facebookgroep besproken.

  • De bedragen in deze tabel zijn een gemiddelde. Prijzen kunnen natuurlijk afwijken per dierenarts, gemeente en winkel.
  • Deze lijst heeft betrekking op de kosten voor een gezonde hond. Medische ingrepen, medicijnen en supplementen worden niet meegeteld
  • De kosten voor oppas (al is het een bloemetje voor je schoonmoeder), wandekleding voor baasjes, trimsalon en andere zaken worden niet meegerekend.
ITEMUITLEGPRIJS
VoerUitgaande van KVV of een goede brok.€300,-
Snacks en snoepjesVan kauwstaafjes tot beloningssnoepjes€120,-
Speelgoed€50,-
Verzorging algemeenMandjes, dekens, borstels, halsbanden en riemen€50,-
Enten/titerenUitgaande van driejaarlijkse cocktail en jaarlijkse controle-titer€40,-
HondenbelastingGemeente Heerlen€80,-
Preventie teken en vlooien€30,-
Preventie wormen€15,-
Verzekering(Of spaarpotje)€300,-
TOTAAL€985,-

Een leven lang houden van je Shiba.

Ga er eens van uit dat je Shiba 15 jaar oud wordt. Afgerond ben je dan gedurende zijn hele leven dus €15.000,- kwijt aan het houden van je hond.  Zet daar die verkoopprijs van €2000,- (die nu een beetje de bovengrens is) tegenover en voila. Dat aankoopbedrag waar je zo hard voor hebt gewerkt is plotseling kleingeld in je broekzak!
Alleen…zo voelt het niet. Waarom? Die €2000,- moet je in 1x ophoesten in de regel. Dat moet je hebben liggen of je moet er voor sparen. En die exorbitante som van €15.000,- ? Die geef je in kleine beetjes uit. €10,- voor een zak bullepezen hier, €50,- voor een titerbepaling daar…Dat voelt anders 🙂

Al met al komt het allemaal neer op “houden van”. Het houden van een hond (verzorging en gevoel 🙂 ) is kostbaar. En onbetaalbaar. Want de onvoorwaardelijke liefde van een hond, daar kan geen prijskaartje aan hangen.

wat kost een Shiba
Foto: Lilly Ann Photography