De huisdierenverzekering: Uw huisdier verzekert in een puf en een zucht…

Lieve Kimiko woont alweer bijna 2 jaar bij ons en wordt de volgende week 9 jaar jong. Het leek ons een fijn gevoel om maandelijks een klein bedrag te betalen aan een verzekering. Om zo niet voor onverwachts hoge medische kosten te komen staan als ze ouder wordt of ziek wordtn. Daarom zijn we ons dus aan het orienteren op een huisdierenverzekering. Mijn mond viel open van verbazing! Ik heb in totaal een viertal verzekeringen met elkaar vergeleken. Te weten de verzekeringen van:
HEMA
OHRA
PROTEQ
PETPLAN

Allemaal geven ze op hun voorpagina trots aan hoe makkelijk en verstandig het is om je huisdier te verzekeren. De sites pronken met prachtige foto’s van gelukkige huisdieren met baasjes die minstens net zo gelukzalig de camera in kijken. Zeer uitnodigend, dat zeker! Tijd voor een vergelijkend warenonderzoek:)

Bij de HEMA houdt het voor ons al snel op. We komen niet eens aan een premieberekening toe. Waarom? Zij verzekeren honden tot maximaal 8 jaar oud. Over 3 weken wordt onze mup 9, dus dat gaat m niet worden…Voor de vorm heb ik natuurlijk wel even “8” ingevuld.
Voor de basisverzekering bij HEMA betaal je €20,44 incl. assurantienebelasting. Voor Fysiotherapie, Preventieve zorg, Tandheelkunde en Reisverzekering betaal je nog eens 3-4 euro per onderdeel extra. Tandheelkunde wordt dan voor 50% vergoedt, de rest wordt helemaal vergoedt. Als je al deze aanvullingen erbij pakt betaal je dus bij HEMA €36,47. Best een prima bedrag zou je denken. Helaas kun je hier niet in 1 oogopslag bekijken welke ingrepen, operaties en medicijnen wel en niet vergoedt worden. Zeker bij de Shiba vind ik het van belang dat operaties tgv bijvoorbeeld HD, Patella en andere raseigen “foutjes” worden vergoedt.

Bij OHRA houdt het voor ons nog sneller op…Als je hond ouder dan 7 jaar is, verzekeren ze hem niet. Hier was ik dus snel klaar.

Bij PROTEQ stuiten we met Kimi ook direct op het leeftijdsprobleem. Omdat ze ouder dan 6 is, moeten we kiezen voor de duurdere verzekering. Hierbij betaal je €30,57 per maand. Wil je aanvullend verzekerd zijn voor tandheelkunde, oncologie, fysiotherapie en reisverzekering, betaal je volgens de vriendelijke mevrouw aan de telefoon €7,00 extra. Wat je bijbetaalt bij vaccinatiedekking, crematiedekking en aanvullende dekking is niet duidelijk. Hier ben je dus met een oudere hond sowieso al €37,57 kwijt, maar betaal je de jaarlijkse vaccinaties en de uitvaart van je dier ook nog eens zelf tenzij je ook hiervoor weer een aanvulling afsluit. Laten we er maar eens vanuit gaan dat je hier rond de €50 per maand uitkomt. Wel fijn: Je kunt hier in 1 oogopslag bekijken welke behandelingen ze vergoeden. Of dit algemeen is of rasspecifiek is me niet duidelijk.

Mooi! De eerste verzekering waarbij Kimi niet op leeftijd in een duurder hokje gestopt wordt! Kies je hier voor de basisverzekering, dan betaal je €21,54. Voor het pluspakket €33,90. Hier is gek genoeg het totaalpakket niet mogelijk ivm de leeftijd van ons huisdier. Ongetwijfeld omdat in deze verzekering dure behandelingen vergoed worden die bij oudere honden vaker voorkomen. Je betaalt trouwens wel nog een onbekend bedrag extra voor oncologie, reisverzekering en crematie. De website functioneert niet helemaal naar behoren, waardoor ik die opties niet kan aanvinken.

Wat meteen door mijn hoofd spookt is: Wanneer je een volwassen hond als herplaatser bij je krijgt, je vaak gedwongen wordt tot een duurdere keuze. Ongeacht het ras! Waar een Newfoundlander met 7 of 8 toch al behoorlijk op leeftijd is, is een Shiba van 7 statistisch gezien pas halverwege. Het komt er dus op neer dat grotere rassen meer profijt hebben als er grotere medische kosten zijn op oudere leeftijd en de kleine rassen pech hebben.

Misschien is het toch verstandiger om een spaarpotje aan te leggen? Raseigen afwijkingen, sterilisatie en ongelukken worden vaak niet of maar gedeeltelijk vergoed en dat zijn nou juist de dingen waarbij je denkt als je een verzekering wil afsluiten lijkt me.