Gewoontedieren: De vaste rituelen van honden

Ikzelf als persoon ben erg gehecht aan een bepaalde routine in mijn leven. Nu weet ik niet of Kimi dit vanuit zichzelf/het ras ook heeft of dat ze dit van mij heeft overgenomen, maar het valt me telkens weer opnieuw op hoezeer ze hecht aan bepaalde vaste rituelen en gewoontedingetjes door de dag heen.

Laten we met de ochtend beginnen. Zodra de wekker van mijn vriend gaat, zo ongeveer een uurtje eerder dan die van mij, loopt ze met hem mee naar de woonkamer en krijgt ze haar ontbijt. Op het moment dat vriend mij gedag komt zeggen in bed en naar zijn werk gaat, moet Kimi ook terug de slaapkamer op van zichzelf. Steevast springt ze dan op bed en begint ze vol overgave door de lakens en slaapkleren van mijn vriend te woelen. Vervolgens valt ze samen met mij nog even een kwartiertje in slaap.

rituelen van honden

Zodra mijn wekker gaat zit ze rechtop en wil ze de woonkamer ingelaten worden terwijl ik op de badkamer ben. Uit zichzelf zet ze geen stap op de badkamer, tenzij er een stapel was ligt om doorheen te woelen;) Als ik, aangekleed en al de woonkamer binnenkom en een kopje koffie voor mezelf zet, gaat Kimi naast me op de bank liggen terwijl ik het nieuws kijk. Vaak doet ze dan alweer een schoonheidsslaapje van een paar minuten. Wanneer ik opsta om mijn lege kopje weg te zetten springt ze achter me aan en mag ik direct doorlopen naar de gang om haar uit te laten. Na vijf passen gezet te hebben in de frisse buitenlucht volgt altijd een stevige schudpartij, om even wakker te worden denk ik? Op ons vaste ochtendrondje heeft ze vervolgens ook haar vaste toiletgebied. En als hier een andere hond “al bezig is” of aan komt lopen, kan ik het vergeten…Dan gebeurt er helemaal niks;)

Bij terugkomst weer het plekje op de bank, of op de mat voor de tv met een lekker knaagstokje. Als ik thuis werk ligt ze waar ik ben. In de mand naast de computer als ik daar zit, in de deuropening van het balkon als ik even buiten sta. En naast me op de bank als ik een koffiepauze inlas. Voor haar middagwandeling is vervolgens heel wat aansporing nodig, want madam vindt dat er weer een nieuw schoonheidsslaapje nodig is zo tussen drie en vier uur.

rituelen van honden

Dan…als de baasjes zijn gaan werken…of even weg waren…het mooiste ritueel van ze allemaal. Een voorzichtig blafje vanaf de andere kant van de deur…Een iets harder blafje…De deur gaat open en het plezier kan beginnen! Rondjes draaien, tegen je op staan en met de kont in de lucht daagt ze je uit om te spelen. Zo blij om je weer te zien! Een echte wolvenhuil of shibascream is hierbij geen uitzondering:)

Rond vijf uur beginnen Kimi en de kat des huizes onrustig rondom mijn benen te draaien zodra ik van mijn plek opsta. Etenstijd!! Om mij vervolgens uit te dagen tot een rondje stoeien en jawel…weer een schoonheidsslaapje in te lassen.

rituelen van honden

Etenstijd voor de tweevoeters! Of we 10 minuten of 2 uur in de keuken staan, Kimi moet erbij zijn! Ze vindt het helemaal niet fijn in de keuken. Het gerammel van pannen, messen en glazen vindt ze vreselijk. Toch is ze met geen stok (figuurlijk gesproken!!) uit de keuken te slaan. Misschien wel haar vreemdste ritueeltje van ze allemaal.

Als mijn vriend en ik ‘s avonds allebei gezellig op de bank kruipen moet ze daar natuurlijk ook bij zijn, maar steeds vaker vinden we haar dan onder het bureau terug en zien we haar de hele avond niet.

En dan de afsluiting van de dag…We gaan naar bed. Kimi komt er standaard even bijliggen op bed, omdat we dat zo gezellig vinden. Ze kruipt dan heerlijk tegen mijn vriend aan en valt in slaap. Maar je kunt er 9 van de 10 keer de klok op gelijk zetten dat ze na 15 minuten haar eigen slaapplekje verkiest boven het onze.

Dan gaat de wekker van vriend en begint de dag weer opnieuw… Stiekumpjes vind ik dit heerlijk! Ik hecht zelf ook aan mijn eigen tikjes en vaste rituelen, dus dat mijn hond hier, bewust of onbewust, in meegaat is zo fijn:)

rituelen van honden

Herkenbaar? Ik ben heel benieuwd naar de rituelen van jullie schatten!