Honden op het ijs. It kin Net!

Midden in deze prachtige winterse periode zijn het prachtige plaatjes die je voorbij ziet komen. Honden die feest vieren in de sneeuw! En op het ijs. Tot gisteren was mijn mening dat dat eigenlijk hartstikke leuk is. Je hond die voorzichtige stapjes zien zetten op het ijs. Maar ik ben op dat gevoel terug moeten komen toen iemand mij wees op de gevaren hiervan. Zo zie je maar. Ook als schrijver van artikelen over honden leer je telkens weer bij. En wat ik leer, dat deel ik graag met jullie!

Wakken en doorzakken

De ijsmeesters zorgen er op schaatsvijvers voor dat de vijver veilig wordt verklaard als het ijs een bepaalde dikte heeft. En zo kan iedereen veilig schaatsen en plezier maken. Maar met je hond zul je misschien ook bij watertjes komen waar er geen ijsmeester aan te pas komt. Je weet niet hoe dik het ijs is en of er eventuele gevaarlijke wakken zijn. Een hele goede reden om je hond NIET op het ijs te laten dus. Het ijskoude water en de gladde ondergrond maken dat je hond zichzelf niet kan redden uit het wak en snel onderkoeld raakt. En zeker als hij los loopt is het maar de vraag of jij hem kunt bereiken zonder zelf door het ijs te zakken. Wanneer je hulp moet inschakelen kan de tijd snel gaan. En in deze temperaturen is elke minuut van levensbelang voor de hond die in het ijskoude water ligt. Verzuring van de spieren treedt sneller op, waardoor de hond kan verdrinken. De vorige week heeft de brandweer eraan te pas moeten komen om een hond uit een wak te redden in Arnhem.

Blij dat ik glij?

Op plekken waar het ijs wordt gecontroleerd, ben je misschien geneigd je hond een lolletje te gunnen. Samen even het ijs op. Maar ook dat is niet zonder gevaar. Door het gladde ijs kan een hond heel snel uitglijden en als een soort “Bambi” op het ijs terecht komen. En de heupen van honden, die willen niet zo lekker meewerken wanneer de poten naar opzij uit elkaar gaan. Met als gevolg dat je hond pezen of spieren kan scheuren of zelfs botten kan breken. Dit kan tot blijvende schade lijden. Of op zijn minst tot een behoorlijk lange herstelperiode waarin je hond niet kan doen wat hij wil en veel benchrust nodig heeft. En als de pezen, kruisbanden of spieren helemaal afscheuren, ga je echt een traject van maandenlange revalidatie in. Niet alleen heel pijnlijk voor je hond en moeilijk aan te zien voor jou, maar ook een aanslag op je portemonnee.

Iets minder heftig, maar toch heel vervelend, is dat je hond kleine snijwondjes kan oplopen aan de voetzolen. Dit omdat het ijs links en rechts misschien wat scherpe randen heeft.

Het staat natuurlijk iedereen vrij om zijn hond wel of niet het ijs op te laten. En ik zal je er ook niet om veroordelen. Maar omdat een gewaarschuwd mens voor 2 telt, alsjeblieft! 🙂