Honden en granen

Foto boven: Marley van Jennifer Westen

Het kontje van je stokbrood…de korstjes van de boterham van je kinderen…Je hond eet ongetwijfeld wel eens een stukje brood. En, als je een commerciele brok voert, is de kans heel groot dat er, net als in brood, granen verwerkt zijn in deze voeding. Niet het allerbeste ingredient voor hondenvoeding als je het mij vraagt. Heus, dat kleine broodkorstje kan geen kwaad hoor. Maar waarom het geen goed idee is om je hond elke dag granen te voeren (of zelfs voer te geven waarbij dit een belangrijk bestanddeel is), leg ik je graag uit in dit artikel.

Honden en granenWat zijn granen?

Granen zijn de zaden van grassen. Voorbeelden van die zaden zijn rijst, tarwe en mais. Maar ook bieten vallen onder de noemer granen. Van granen worden diverse producten gemaakt, zoals meel, brood en pasta. Omnivoren en Herbivoren eten graag granen en kunnen deze ook goed verteren.

Granen in hondenbrokken

In veel commerciele brokken (de brokken waarvan je reclame op TV ziet en die je in de schappen van de supermarkt ziet staan bijvoorbeeld. Maar ook grote merken die je in de dierenwinkel kunt kopen), zitten granen. Zo’n 30 tot soms wel 70% van die brokken bestaat uit granen. Graan bevat voornamelijk koolydraten en zetmeel. Oftewel: suikers.

Kan een hond granen verteren?

honden en granenTheoretisch gezien wel. Honden kunnen granen verteren. Alleen, hun spijsverteringssysteem vindt het heel lastig om hier voedingsstoffen aan te onttrekken. Dit, omdat honden carnivoren zijn. Nu zijn er mensen die zeggen dat honden prima granen kunnen verteren en de voedingsstoffen eruit halen, omdat hun voorouders (de wolven) ook de maaginhoud van prooidieren eten. En daar zit ook graan in.

Deze stelling is niet geheel juist. De granen in de maag van prooidieren zijn door ditzelfde dier al deels verteert. Hun maagdarmkanaal is veel langer dan dat van een carnivoor, waardoor granen, groenten en fruit goed verteerd kunnen worden.  Het maagdarmkanaal van een carnivoor is veel korter en minder complex. Eigenlijk kun je dus zeggen dat het prooidier alvast het voorwerk heeft gedaan voor de carnivoor die hem opsmikkelt. Hij heeft de granen alvast ontsloten zeggen we dan. En op die manier kan de wolf de voedingsstoffen wel uit de maaginhoud van zijn prooi halen. Helaas heeft de spijsvertering van carnivoren zelf niet de optie om granen goed te verteren.

Nu, alles wat niet goed verteert (lees: waarvan de voedingsstoffen niet kunnen worden opgenomen door het lichaam), komt er weer uit. Dat betekent dat honden die brokken met veel granen erin vaak veel ontlasting produceren die ook sterk ruikt. Je voert je hond dus een groot volume voer waarvan vervolgens een groot deel weer ongebruikt zijn lichaam verlaat. Zonde van je geld en van alle moeite die je hond moet doen om uit die granen voedingsstoffen te onttrekken.

Nu, het verteren van granen kan in de maag ook nog eens voor irritatie zorgen. Dat zijn de gluten (eiwitten) schuld die in de granen zitten. Gluten  kunnen de darmen irriteren en daarmee het immuunsysteem indirect belasten

Toch zit er vaak mais of tarwe in hondenbrokken. Waarom?

Gek he? Je hoeft geen Einstein te zijn om te snappen dat honden vrij weinig kunnen met granen . Maar toch worden brokken die vol zitten met mais en tarwe aan de lopende band geproduceerd en verkocht. Hoe kan dat?

Dat heeft te maken met de binding van de ingredienten. Om een brok zijn vorm te laten behouden en alle dierlijke bijproducten en vleesmeel aan elkaar te laten plakken wanneer de brok wordt gedroogd is er een bindmiddel nodig. En het goedkoopste bindmiddel aller tijden? Juist. Granen! En van alle granen zijn tarwe, bietenpulp (wat geen enkele voedingswaarde meer heeft) en mais de goedkoopsten.

Vezels

Voor een goede ontlasting  heeft een hond overigens wel vezels nodig. Dus een volledig graanvrije brok of voeding is geen must. Belangrijker is dat de voeding de GOEDE vezels bevat. Dit kunnen bij honden die KVV of graanvrij eten de schilletjes van besjes zijn, het gras dat je hond wel eens eet als je aan het wandelen bent en zelfs blaadjes van brandnetels. Maar ook een klein stukje volkorenbrood en bruine rijst zijn goede alternatieven. Voer je een brok met granen? Zorg dan dat de granen ontsloten zijn of afkomstig zijn van bruine rijst.

Laat je hond dus met mate smikkelen van producten die goedkope granen zoals mais en tarwe bevatten of kies voor voeding die betere granen bevat (bruine rijst). Eens een keer een restje pasta of het kontje van je stokbrood geven kan echt geen kwaad. Maar dagelijks 2 witte boterhammen of brokken die veel tarwe of mais bevatten is zeker niet aan te bevelen. Zoek liever naar een hoogwaardige brok die geen tarwe of mais bevat. Of overweeg eens om je hond vers vlees te voeren. Voor de prikkeling van de darmen door de vezels kun je een hond die vers vlees eet gerust af en toe een stukje volkoren brood geven trouwens!

Honden en granen
Djen smikkelt van een lekker stukje brood. In kleine hoeveelheden (af en toe eens een kontje van je stokbrood) is dat geen enkel probleem.

Goede granen

Kies je voor een brok waar wel granen in zitten? Kies dan bij voorkeur voor een brok/KVV waarbij de granen zijn ontsloten. Dit zijn voorgegaarde granen die door de hond beter verteerd kunnen worden.  Ook bruine rijst is een van de betere opties wanneer er toch granen worden gevoerd of toegevoegd aan de voeding.  Bruine rijst is namelijk een rijke natuurlijke bron van koolhydraten, vezels, vitaminen en mineralen in het bijzonder: riboflavine, calcium, fosfor, ijzer en magnesium. Voeding waar alleen mais en tarwe als graanbron worden gebruikt is daarentegen niet wenselijk. 

Meer informatie over goede brokken en het voeren van vers vlees vind je in onderstaande artikelen:

Over voeding: Brokken

Over voeding: Vers Vlees