Dus jij wil een Shiba Inu aanschaffen?!

HOE ZIJN SHIBAS MET ANDERE HUISDIEREN?

Geen idee, zijn ze om op te jagen of eetbaar?
Met honden: reuen kunnen meestal prima met andere honden opschieten, maar sommigen kunnen aardige macho’s zijn. Teven worden niet voor niks ‘bitches’ in het Engels genoemd. Ze gaan goed om met honden die ze kennen, de rest bestaat gewoon niet. Met katten: als ze op jonge leeftijd aan katten wennen, gaat dit over het algemeen prima. Met kleine huisdieren: is het klein en rent of vliegt het weg, dan zal de gemiddelde Shiba het opjagen, doden en opeten. Ook kippen kunnen een lekker extraatje voor de Shiba vormen.

 

Shiba Inu Aanschaf
Macho Yaro laat niet met zich sollen. Zelfs niet door zijn grote Akita-zusje

 

HOE ZIJN SHIBAS MET KINDEREN?

Misschien kun je je beter afvragen: hoe zijn de desbetreffende kinderen met de Shiba? En, hoe verantwoordelijk gaan de ouders van die kinderen ermee om?

Shiba Inu Aanschaf
Kenta en Boaz. Twee handen op 1 buik

Alle hondenrassen kunnen in goede harmonie met kinderen leven, als hen geleerd wordt ze te respecteren en omgekeerd de kinderen geleerd wordt dat de hond geen speelgoed is.
Honden zijn nou eenmaal geen harige mensen, zij delen onze culturele en morele normen en waarden niet en je kunt van een hond niet verwachten dat ze onze manier van doen begrijpen.

Laat een hond NOOIT alleen met kleine of hem onbekende kinderen. Als er iets gebeurt dan komt dat alleen maar omdat jij zo stom bent geweest, om een dier, met totaal andere instincten en reacties, dan de mens, alleen te laten met een onwetend kind.

Iedere hond, die ooit gepest of mishandeld is door een kind, zal kinderen gaan haten. En honden hebben knap scherpe kaken. Ook een Shiba is in een uitzonderlijk geval in staat, mits daartoe gedreven, een baby te doden. Het is echt niet erg waarschijnlijk dat een Shiba een klein kind zal aanvallen. Het is wel een realistische blik op het anders zijn van mens en hond, dat goed begrepen en begeleid moet worden, om veilig samen te kunnen leven.
Een goede baas socialiseert zijn hond daarom al heel jong. Hij gaat met een zak brokjes naar een plek met veel kinderen (bv. het schoolplein) en laten kinderen van alle leeftijden de hond koekjes geven en aaien. Zo leert de pup dat hij de brokjes voorzichtig moet aanpakken en niet uit de handjes moet grissen of er naar happen. Ook laat hij de pup onder toezicht met de kinderen spelen. Hij leert de hond te gaan zitten als er een kind op hem af komt en niet tegen ze op te springen. Dit gedrag moet natuurlijk worden beloond met een brokje, gegeven door het desbetreffende kind. Zo leert de pup dat hij iets lekkers van het kind kan verwachten en zo wordt het niet erg waarschijnlijk dat hij angstig of agressief op kinderen zal reageren. Zo leert hij ook om te gaan met het rennen en gillen dat kinderen nu eenmaal doen. Hoewel Shiba’s vaak wat afstandelijk zijn tegen volwassenen, meestal hebben ze daar bij kinderen, mits er aan gewend, geen last van.

VERHAREN SHIBAS ERG?

Ze verharen niet, ze exploderen. Van de ene op de andere dag begint de ondervacht los te laten en dan komt er een niet aflatende stroom van 1000en haren op de vloer, de meubels, je kleren en op de kleding van hondenhatende bezoekers. Een flinke borstelbeurt biedt even soelaas, maar daarna blijkt deze kleine hond over nog een enorme hoeveelheid haren te beschikken. Net als je denkt dat er nooit meer een eind aan deze ellende zal komen, is het ook weer over, voor een maand of 5, dan herhaalt zich het hele proces. Ze denken niet alleen niet als een kleine hond, ze verharen ook niet als een kleine hond.

Shiba Inu Aanschaf

Blaffen ze veel?

Tenzij je een Shiba vanaf het begin toestaat om overal om te blaffen, blaft een Shiba niet overdreven vaak.

Shiba’s missen hun land van oorsprong

Shiba Inu Aanschaf
Fuka is onderweg terug naar Japan.

De meeste Shiba’s, die in een huis met een tuin wonen, besteden van jongs af aan een groot deel van hun tijd aan het graven van een tunnel naar hun land van oorsprong, Japan. Lukt dit niet, dan is het graven van een tunnel onder het hek door of een flink gat elders in de tuin, een redelijk alternatief. Dus pas op je Shiba als hij in de tuin is, anders verandert je tuin in een kraterlandschap. Graaf het hek flink diep de grond in en maak het flink hoog, anders kijk je op een dag uit het raam en zie je je Shiba over het hek heen door de lucht vliegen.
Omheinde erven zijn geen vervanging voor het lopen en trainen met je hond. Ze hebben nieuwe prikkels uit hun omgeving nodig. Het ontmoeten van andere honden en mensen, spelen, snuffelen is essentieel. Heb je geen zin om vaak en regelmatig met hem te gaan wandelen, neem dan liever een goudvis of zo.

Maken ze veel kapot?

In het oorspronkelijke stuk staat dat ze ongeveer alles stuk maken, wat ze maar te pakken krijgen, maar volgens mij is het een uitzondering, dat een volwassen Shiba een slopertje is.
Iedere hond heeft in zijn jeugd een periode dat ze dingen kapot bijten.
Shiba’s schijnen wel een voorkeur voor losliggende snoertjes te hebben, en dat is natuurlijk gevaarlijk. Wegwerken dus.

Weet je het nog steeds zeker? Kun jij een shiba aan?