Het eerste contact tussen (aspirant) pupkoper en fokker

Hoe "heurt" het nou eigenlijk?

Op deze website staan al veel artikelen en blogs over het vinden van een goede fokker. Ik beschrijf valkuilen, de gevolgen van slechte fok en heb zelfs een uitgebreide fokkerslijst met hierop fokkers waarbij je erop mag vertrouwen dat ze op een verantwoorde manier fokken. Maar, als je die informatie allemaal in je hebt opgenomen en je wil de fokkers benaderen zijn er best nog wel een aantal handige tips die je mee kunt nemen in je reis naar het vinden van de perfecte huisgenoot. En ook aan de kant van de fokkers zijn er dingen waarmee je het eerste contact vanuit de geïnteresseerden makkelijker kunt laten verlopen. Vanuit een topic in de Shibalog Facebookgroep deel ik in dit artikel graag een aantal tips met je.

Tips voor de aspirant pupkoper

Stuur een mooie eerste mail

computer-1185626_1920

Wanneer je de website van een fokker van de fokkerslijst hebt bezocht en de fokker een mailtje wil sturen (wat de meest gangbare manier is om het eerste contact te leggen), probeer er dan een fijne, uitgebreide mail van te maken waarin je jezelf, je gezin en je leefsituatie toelicht. Fokkers ontvangen, zeker in coronatijd, tientallen mailtjes per week. Mails met grotendeels als enige inhoud vragen als “heb je pups?” of “wat kosten pups bij jou?” vallen niet altijd in goede aarde en de kans is aanwezig dat fokkers ervoor kiezen die mails niet te beantwoorden. Door net even wat meer aandacht te besteden aan je eerste mail laat je de fokker meteen zien dat je interesse oprecht is.

Wees attent

writing-1209121_1920

Heeft de fokker op je leuke, uitgebreide mail gereageerd? Laat dan altijd even iets terug weten. Ook als je er toch vanaf zou zien of als deze laat weten bijvoorbeeld het komende jaar even geen pups te verwachten. De fokker heeft, naast zijn baan en in zijn vrije tijd, de tijd genomen jouw mail te lezen en te beantwoorden en zal het sowieso op prijs stellen als je dan ook een reactie terug stuurt. Ook als een fokker op het moment dat je mailt aangeeft dat er enorm veel gegadigden zijn, doe je er altijd goed aan toch nog even op de mail te reageren.

Ben ook zo vriendelijk om fokkers waar je op de lijst staat een berichtje te sturen als je bij een andere fokker een pupje hebt gevonden. 

Ben geduldig

hourglass-620397_1920

Zoals ik in de alinea’s hierboven al schreef, ontvangen fokkers soms tientallen aanvragen per week en hebben de fokkers, op een enkele uitzondering na, allemaal een gewone baan en is het fokken iets dat ze in hun eigen vrije tijd doen. Dit betekent dat zij niet dagelijks al die mails kunnen doorspitten. Houd er dus rekening mee dat het best een tijdje kan duren voordat je mail beantwoordt wordt. Heb er ook begrip voor dat, wanneer je bijvoorbeeld telefonisch contact probeert te zoeken, de fokker niet op elk moment van de dag de tijd heeft om uitgebreid met je te babbelen en je wellicht alsnog vraagt een mailtje te sturen, zodat hij er rustig voor kan gaan zitten als hij meer tijd heeft.

Laat je niet meteen uit het veld slaan

shiba-4407228_1920

Je kansen zijn niet meteen verkeken wanneer een fokker niet reageert of laat weten (voor jou) geen pups te hebben. Stel, een fokker laat jou weten dat je bij hem geen pup zou kunnen krijgen omdat je fulltime werkt. Dit betekent niet dat je zoektocht ten einde is en je je leven zonder hond moet slijten of naar een broodfokker moet uitwijken. Er zijn ook verantwoorde fokkers die dit (mits je er voldoende begeleiding omheen kunt regelen) geen probleem vinden en je zelfs nog wel wat tips kunnen meegeven over hoe je een fulltime baan en een hond wel kunt combineren!

Tips voor fokkers

Wees attent

Mensen geven wel eens aan dat ze soms meerdere fokkers benaderen en maar van een paar fokkers daadwerkelijk een reactie terug krijgen. In uitzonderlijke gevallen wordt zelfs aangegeven dat er geen enkele fokker reageerde. Natuurlijk is het voor mij niet te controleren hoeveel waarheid er in die bewering schuilt, maar ik denk zeker dat het wel eens voorkomt.

Het is hoe dan ook de moeite waard om te proberen toch op elk mailtje te reageren. Ook als je geen beschikbare pups hebt of weet dat er voor de komende 9 nesten al voldoende gegadigden zijn. En zeker ook als je vanuit die eerste mail niet het gevoel hebt dat de mensen in kwestie zouden passen bij wat jij verwacht van een pupkoper. Als fokker vind ik dat je toch een soort ambassadeur bent voor het ras en de fokkerij en daarbij hoort ook een stukje tijdsinvestering in het beantwoorden van berichtjes denk ik. Jij stelt het op prijs als een geinteresseerde de tijd neemt voor die mooie uitgebreide mail. En op zijn beurt stelt die aspirant pupkoper het ook op prijs om dan een fijn antwoord van je te ontvangen.

shiba-inu-3087207_1920

Laat weten wat je verwacht

Geregeld lees ik dat fokkers zeggen: “Als iemand alleen naar de kosten vraagt of naar beschikbare pups haak ik al af”. En dat is heel begrijpelijk! Maar, niet iedereen weet hoe je nou het beste dat eerste contact hoort te leggen. Probeer te onthouden dat de gemiddelde aspirant pupkoper niet “thuis is” in het hondenwereldje. Om ze op weg te helpen zou je bijvoorbeeld op je website of facebookpagina een kort berichtje kunnen zetten met hierin wat zaken die mensen zouden moeten vermelden in een mail. Hier kun je dan ook mooi bij zetten dat je niet dagelijks achter je computer zit om mails te beantwoorden, waardoor er meteen wat meer begrip ontstaat als je antwoord wat langer op zich laat wachten.

Zoals je ziet werken de tips eigenlijk twee kanten op. Het spreekwoord “Behandel een ander zoals je zelf ook graag behandeld wordt” is er een die zeker ook opgaat in het contact tussen aspirant pupkoper en fokker. 
Laat je niet uit het veld slaan, ben die ambassadeur voor het ras, laat zien hoe trots jij erop bent een Shiba baasje te mogen zijn in de toekomst en maak van de periode van eerste contact tot 8 weken oude pluche met tanden een periode om van te genieten!

error: Content is protected !!