De hippe HELD

Geschreven door Jennifer Arends – Safe Haven Inu Rescue

Iedereen kent ze wel: De films met Superman, Batman enz enz…Er zijn altijd twee hoofd karakters. De slechterik en de held. Op een uitzondering na is iedereen altijd “voor de held” bij het kijken van dergelijke films.

Foto: Ruud Claessen

Overladen worden met complimenten en reacties op hoe goed je het doet. En bij alles wat je doet hoor je: “Oh!” en “Ah!”. Wie wil dat nou niet?! Ook in de hondenwereld heb je helden. Zo zien de helden zichzelf helemaal niet en ze doen gewoon wat ze kunnen voor honden in nood uit passie. Ze vinden het leuk als mensen hun werk waarderen maar verder zijn ze redelijk low profile. 

Dan heb je nog de mensen die heel bewust een herplaatshond nemen. Ook dat zijn in mijn ogen helden. Mensen die daadwerkelijk soms hun hele leven opzij gooien zodat de herplaatser (meestal met rugzak) aan zijn of haar nieuwe leven kan beginnen.

Een herplaats Akita of Shiba neem je namelijk niet zomaar in huis. Hier moet je serieus goed over nadenken. Veel van deze honden zitten in een opvang of asiel door bijtincidenten of ernstige gedragsproblemen. Is dat te fixen? Vaak wel en soms niet. Betekent dit dat iedereen zo’n hond kan helpen? Helaas niet.

Foto: Berry Arends

Niet iedereen is geschikt om zo’n hond op te nemen in zijn gezin en daar veel en bewust mee om te gaan en te trainen. De mensen die daarvoor gaan zijn echte ras liefhebbers, geen schreeuwers vanaf de zijkant, maar mensen die er heel serieus voor gaan. Ze slaan hun vakantie over, gaan niet meer zo vaak op visite, vieren maar even geen feestje en zo zetten ze alles opzij om de hond weer gelukkig en in balans te krijgen. Het zijn mensen die niet opgeven, blijven proberen en soms uiteindelijk zich er maar bij neer leggen dat de situatie misschien wel helemaal nooit veranderd maar de hond dan toch houden. Het zijn die mensen die van mij het stickertje ‘held’ krijgen. En het grappige is dat deze mensen zichzelf helemaal niet zo zien want ze houden van de hond en daar doe je het dan ook voor.

De Hippe Held

So far so good! Maar dan duikt hij steeds vaker op. Een nieuwe categorie ‘held’. De hippe held. Mensen die vaak te vinden zijn op Instagram, Twitter, Facebook. Mensen die bloggen en vloggen en op die manier een beste following hebben opgebouwd. Die willen ook wel een hippe hond en dan het liefst een met een zeer sneu verhaal, want die gaan ze dan redden. Ze krijgen daar zelf een enorm goed gevoel bij en voor hun social status is dit ook echt booming business. Zielig verhaal + upcoming social media personality = Meer volgers en dus geweldig voor je ego.

Deze hippe helden hebben vaak geen idee waar ze aan beginnen…ze beschrijven de Shiba als een schattig klein pluizebolletje, en de Akita is een enorme grote knuffelbeer. Als je dit soort teksten leest, dan weet je dat daar nul maar dan ook echt nul raskennis in zit. 

Ze lezen zich half-half in, maar verlekkeren zich vooral op de fantastische foto’s van deze honden…de welbekende vliegtuigoortjes en de snoezig samen geknepen oogjes van de Akita.  Nog mooier is als je een geweldige voor- en na foto kunt plaatsen waarop goed te zien is hoe jij van dat armoedige hondje een geweldig gelukkig hondje hebt kunnen maken.

Deze hippe helden gaan op missie om een hond te redden en komen dan meestal na een aantal weken erachter dat het niet zo’n goed plan was. De hond mankeert van alles, wil helemaal niet schattig op je arm zitten, knuffelen vinden ze ook niet de hele tijd leuk en verplicht op foto’s staan is ook een heel gedoe. Overigens is 80% van deze problemen helemaal niet te wijten aan de rugzak van de hond, maar puur aan het gebrek aan kennis van het ras. Dus wat doe je dan? Hup! Weg hond…

Zo snel als een hond wordt opgenomen in hun leven, zo snel moet een hond ook weer weg. Dat de hond de dupe is van deze mensen zonder ruggengraat en doorzettingsvermogen maakt ze helemaal niet uit. Hysterisch krijsend bellen ze of de opvang waar de hond vandaan komt op, om a la minute de hond op te halen of de hond wordt op marktplaats gezet of op een FB verkooppagina.

Hun imago willen ze daarbij niet verliezen, dus er wordt naar hartelust getweet, gevlogd en geblogd om de volgers te vertellen dat het “Echt niet aan hun lag”. Dat het “oh zo sneu is dat het niet zo mocht zijn”. En er wordt ook volop gemodereerd in de reacties op die berichten. Alles wat niet onder het kopje “begrip tonen” valt of een kritische ondertoon heeft, wordt zonder scrupules verwijderd. Het lag aan alles en iedereen behalve aan hun zelf en wee je gebeente als je dat tegenspreekt.

Inspringen op de hype

Het valt mij ook op dat ‘gewoon een hond adopteren’ al niet eens meer leuk is. De rugzak hond lijkt helemaal in. Deze toch wel zorgwekkende hype is ook niet onbekend gebleven bij een paar schimmige stichtingen. Want zoals iedereen wel weet is de broodfok toch wel het summum van triestheid en als je daar een ouderhond vandaan kan redden dan ben je wel een held ! 

Honden worden door katvangers opgehaald bij de broodfokker en voor 300 euro kun je de hond een gouden mandje bieden. En nee, het is echt geen traumahondje hoor meneer. Ach, deze is zo gezond als wat mevrouw! Red dit arme zieltje toch gewoon. Deze honden zijn niks gewend, niet medisch nagekeken en mogen met de eerste de beste persoon mee naar huis. Ik hoef je niet te vertellen dat daar problemen uit gaan komen waar uiteindelijk de hond weer de dupe van is.

Foto: Berry Arends

Shiba’s en Akita’s zijn geen accessoires, die moet je niet nemen omdat ze er zo grappig en schattig uit zien. Dan ben je geen held. Dan ben je simpelweg dom.

Waarom heb ik dit artikel geschreven?

Mensen schaffen tegenwoordig heel makkelijk een hond aan. Je ziet op zaterdag een leuke hond op de tv en op zondag kan je er al een in huis hebben. Er wordt niet meer nagedacht over rastypische eigenschappen en of een hond überhaupt wel in een budget, lifestyle of huishouden past.

Veel van deze snelle aankopen (90% broodfok , 10 % opvang/asiel) komen uiteindelijk weer terecht in de opvang. Het egoïsme van de mens maakt een dier kapot. Denk daar eerst goed over na, voordat je aan het aanschaffen van een hond denkt. Honden die meerdere malen worden herplaatst houden hier altijd iets aan over en worden dus steeds lastiger plaatsbaar. Dit kan er zelfs toe leiden dat een hond wordt ingeslapen omdat hij dermate getraumatiseerd is dat hij een gevaar is geworden voor zichzelf en zijn omgeving.

Herplaatshonden zijn al kwetsbaarder, daar mag je nooit misbruik van maken voor eigen gewin of ego, voor je eigen ‘five minutes of fame‘ of – hoe goed bedoeld ook – omdat je een zielige hond een kans wil geven op een beter leven zonder je er echt in verdiept te hebben.

De opvang heeft in alle gevallen een hoop werk gehad aan het resocialiseren van deze honden. Daar is veel geld, tijd, energie en heel veel liefde ingestoken. Ik durf ook wel te zeggen dat ik in iedere opvang hond een stukje hart van mezelf plaats. Vraag jezelf af of je dat ook kan opbrengen.  Want als een herplaatser opnieuw geplaatst wordt vraagt dat weer exact hetzelfde als wat wij er ook ingestopt hebben. 

Oprecht interesse in een herplaats Akita of Shiba ? Neem dan contact op met Safe Haven Inu Rescue , Shiba Rescue of rasvereniging Nippon Inu